νεοελληνική γλώσσα α γυμνασίου κριτήριο αξιολόγησης ενότητα 3

Κριτήριο Αξιολόγησης Ενότητα 3

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ:

Ενότητα 3η

Ταξίδι στον κόσμο της φύσης

Κείμενο

Α. Ο μύθος λέει πως στα νερά των Κυθήρων γεννήθηκε η Αφροδίτη και από το νησί αυτό φαίνεται να πήρε και το όνομα Κυθέρεια. Το αναφέρουν ο Όμηρος, στο έπος της Ιλιάδας αλλά και ο Ηρόδοτος, ο Διόνυσος, ο Αριστοτέλης και ο Ξενοφών.

Β. Τα Κύθηρα- ή Τσιρίγο, σύμφωνα με την ενετική ονομασία- βρίσκονται νότια της Πελοποννήσου, στο σημείο που ενώνονται τρία πελάγη. Με μήκος ακτογραμμής που φτάνει τα 90 χιλιόμετρα, είναι προφανές γιατί το νησί είναι πολύ αγαπημένος καλοκαιρινός προορισμός.

Γ. Δεν είναι όμως μόνο οι θάλασσες και οι παραλίες του που προσελκύουν σαν μαγνήτης τους ταξιδιώτες. Οροσειρές- μία στα ανατολικά και μία στα δυτικά- οροπέδια, βαθιά φαράγγια, ποτάμια, καταρράκτες, λιμνούλες, μεγάλα πλατάνια και πλούσια βλάστηση συνθέτουν το πολύ ενδιαφέρον φυσικό ψηφιδωτό των Κυθήρων, που σε συνδυασμό με την ιδιαίτερη ενέργεια του νησιού, τα κάνει ακαταμάχητα.

Δ. Διάσπαρτα χωριουδάκια φωλιασμένα σε διάφορα σημεία του νησιού είναι οι «σταθμοί» των επισκεπτών στην περιήγησή τους στα Κύθηρα. Στον νότο κυριαρχούν η πρωτεύουσα Χώρα και το Καψάλι. Χτισμένη σε στρατηγικής σημασίας σημείο, στην κορυφή του βουνού, επιβλέπει προς όλες τις κατευθύνσεις. Αρχοντικά και μικρά σπιτάκια ενώνονται με στενά δρομάκια κάτω από την επιβλητική σκιά του ενετικού κάστρου. Μέσα στο κάστρο βρίσκεται το Ιστορικό Αρχείο Κυθήρων ενώ στην είσοδο της Χώρας βρίσκεται το Αρχαιολογικό Μουσείο.

Ε. Στο Καψάλι, που μοιάζει να σχηματίζει το γράμμα «ω», χτυπά η κοσμοπολίτικη καρδιά του νησιού, με υπέροχη θέα στη Χώρα αλλά και τη νησίδα Χύτρα. Τα διατηρητέα Αρωνιάδικα, η γραφική Αγία Πελαγία, ο «κυκλαδίτικος» Αβλέμονας, το δραστήριο Λιβάδι, τα Μητάτα με την πανοραμική θέα και ο Μυλοπόταμος με τους νερόμυλους,  τα τρεχούμενα νερά και το καθηλωτικό σπήλαιο της Αγίας Σοφίας είναι μερικά από τα πιο όμορφα χωριά του.

Από την ιστοσελίδα www.newsbeast.gr (διασκευή)

Παρατηρήσεις

Α.1. Ποιο είναι το είδος του κειμένου; Που θα μπορούσατε να βρείτε ή να διαβάσετε ένα τέτοιο κείμενο;

Α.2. Ποια είναι η σχέση του νησιού των Κυθήρων με τη θεά Αφροδίτη;

Α.3. Να καταγράψετε τα επίθετα του κειμένου σε ένα πίνακα. Πώς θα ήταν το κείμενο αν δεν υπήρχαν τα επίθετα;

B.1. Να εντοπίσετε τη δομή της τελευταίας παραγράφου (θεματική πρόταση, λεπτομέρειες και κατακλείδα).

Β.2. Να γράψετε την περίληψη του κειμένου σε μια παράγραφο.

Β. 3. Να χρησιμοποιήσετε πέντε από τα επίθετα που καταγράψατε παραπάνω και να φτιάξετε από μία πρόταση για το καθένα.

Δ. Σε μια επιστολή προς ένα φίλο να αφηγηθείτε ένα περιστατικό από ένα ταξίδι σας στη φύση. Μπορείτε να στηριχτείτε στην δομή:

Α) Τόπος – Χρόνος

Β) Πρόσωπα – «ήρωες»

Γ) Το πρόβλημα – ο στόχος

Δ) Η δράση – τα αποτελέσματα

Ε) Η λύση

Για να μεταβείτε στο Υλικό ή τα  Κριτήρια Αξιολόγησης  της Νεοελληνικής Γλώσσας Α’  Γυμνασίου, επιλέξτε την αντίστοιχη ενότητα από τον παρακάτω πίνακα:

Ενότητες Κριτήρια ΑξιολόγησηςΚριτήρια ΑξιολόγησηςΚριτήρια ΑξιολόγησηςΚριτήρια Αξιολόγησης
Οι πρώτες μέρες σε ένα νέο σχολείοΕνότητα 1Ενότητα 1ΒΕνότητα 1Γ
Επικοινωνία στο σχολείοΕνότητα 2Ενότητα 2ΒΕνότητα 2Γ
Ταξίδι στον κόσμο της φύσηςΕνότητα 3Ενότητα 3ΒΕνότητα 3ΓΕνότητα 3Δ
Φροντίζω για τη διατροφή και την υγεία μου Ενότητα 4Ενότητα 4Β
Γνωρίζω το μαγικό κόσμο του θεάτρου και του κινηματογράφουΕνότητα 5Ενότητα 5Β
Οι δημιουργικές δραστηριότητες στη ζωή μουΕνότητα 6
Ο κόσμος μέσα από την οθόνη-εικόναΕνότητα 7
Αθλητισμός και Ολυμπιακοί αγώνες: Παρακολουθώ και συμμετέχωΕνότητα 8
Γνωρίζω τον τόπο μου και τον πολιτισμό μουΕνότητα 10

ή επιλέξτε τον παρακάτω σύνδεσμο για να μεταβείτε σε:

ΙΕΠ: Κριτήρια Αξιολόγησης για Γλώσσα και Λογοτεχνία Γυμνασίου

Το κριτήριο αξιολόγησης που μόλις διαβάσατε προέρχεται από τις προσωπικές σημειώσεις της εκλεκτής συναδέλφου Θεοδώρας Πυττέρου, η οποία το παραχώρησε στον ιστότοπό μας σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους υπόλοιπους συναδέλφους.

Την ευχαριστούμε από καρδιάς και της ευχόμαστε κάθε επιτυχία όχι μόνο στον επαγγελματικό στίβο αλλά και στην προσωπική της ζωή.

 

Η ομάδα του filologika.gr 


Για περισσότερη ενημέρωση για θέματα που αφορούν την προετοιμασία για τις Πανελλήνιες Εξετάσεις ακολουθήστε μας στην επίσημη σελίδα μας στο Facebook.