
Κριτήριο Αξιολόγησης Ιστορία Α’ Γυμνασίου (Επαναληπτικό)
Για να μεταφερθείτε σε κάποιο άλλο κριτήριο Ιστορίας της Α’ Γυμνασίου επιλέξτε την αντίστοιχη σελίδα από το παρακάτω μενού:
Κριτήριο Αξιολόγησης Ιστορία Α’ Γυμνασίου (Επαναληπτικό)
Ομάδα Α΄
ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΟΜΑΔΑ Α’ (επιλέγετε τις 3 από τις 5 ερωτήσεις, κάθε ερώτηση βαθμολογείται με 4 μονάδες)
1) Να συμπληρώσετε τα κενά με τις λέξεις που ταιριάζουν:
Α) Η Συμμαχία της Δήλου συγκροτήθηκε το…………………. Οι σύμμαχοι ήταν υποχρεωμένοι να συνεισφέρουν…………………. και …………………. ή να πληρώνουν ένα χρηματικό ποσό, τον ………………….Ο ………………………… συγκέντρωνε τα χρήματα. Η Συμμαχία αναγνώριζε στους …………………… την ηγεμονία.
Β) Στο αθηναϊκό πολίτευμα κυρίαρχο σώμα ήταν η ……………………………….Ήταν μέλη της ………………………………………………………………..Η Βουλή των Πεντακοσίων προετοίμαζε τα ………………… των ………………,τους οποίους μετά από συζήτηση ψήφιζε ή απέρριπτε η Εκκλησία του Δήμου. Οι Εννέα Άρχοντες δεν εκλέγονταν πια, αλλά ………………………………΄Εργο των Δέκα Στρατηγών ήταν η ……………………………………………………,ο σχεδιασμός της ……………………………… και η ………………………του ………………..και του………………...
Γ) Τρεις μεγάλες κοινωνικές ομάδες αποτελούσαν τον πληθυσμό της Αθήνας κατά τον 5αι.π.Χ, οι ……………………………,οι ……………………………και οι…………………………… Δικαίωμα συμμετοχής στην Εκκλησία του Δήμου είχαν μόνο οι………………………..…………………..
Δ) Ο ……………………………, συνήθως ένας μορφωμένος δούλος βοηθούσε στο σπίτι το αγόρι στην εκμάθηση των μαθημάτων του. Εκεί ο …………………………… του δίδασκε γραφή και ανάγνωση και ο …………………………… το εκγύμναζε.
Μονάδες 4
2) Να σημειώσετε Σωστό ή Λάθος στις παρακάτω προτάσεις:
Α) Οι μέτοικοι είχαν το δικαίωμα να συμμετέχουν στην Εκκλησία του Δήμου.
Β) Η χορηγία ήταν η προσφορά χρημάτων για τη συντήρηση ενός κρατικού πλοίου.
Γ) Το μοναδικό αξίωμα που μπορούσε να αναλάβει μια γυναίκα στην αρχαιότητα ήταν αυτό της ιέρειας.
Δ) Στους Αιγός ποταμούς ο αθηναϊκός στόλος νίκησε τους Σπαρτιάτες.
Ε) Τα Παναθήναια ήταν πολυήμερη γιορτή προς τιμήν του θεού Διονύσου.
ΣΤ) Ο Άρειος Πάγος είχε πολύ περιορισμένες αρμοδιότητες σε αντίθεση με την Ηλιαία.
Ζ) Με την Ειρήνη του Καλλία τερματίστηκαν οι ελληνοπερσικοί πόλεμοι.
Η) Αφορμή του Πελοποννησιακού πολέμου, σύμφωνα με τον Θουκυδίδη, ήταν η διαμάχη ανάμεσα στην Κέρκυρα και την Αθήνα για την Επίδαμνο.
Μονάδες 4
3) Να αντιστοιχίσετε τα στοιχεία της στήλης Α με αυτά που ταιριάζουν στη στήλη Β.
ΣΤΗΛΗ Α ΣΤΗΛΗ Β
1) Λειτουργίες α) Αθηναϊκή γιορτή
2) Ηλιαία β) Αιγός Ποταμοί
2) Ηλιαία β) Αιγός Ποταμοί
3)Προβούλευμα γ) ειδικός φόρος
4) Λύσανδρος δ) ρητορική τέχνη
5) Κίμων ε) Βουλή των Πεντακοσιίων
6) Μετοίκιον στ) ευφυές φορολογικό σύστημα
7) Σοφιστές ζ) Περικλής
8) Ελευσίνια η) Ευρυμέδοντας ποταμός
9) Θεωρικά χρήματα θ) Πολυμελές λαϊκό δικαστήριο
10) Κατά Μεγαρέων ψήφισμα ι) θέατρο
Μονάδες 4
4) Να καταγράψετε τους τέσσερις όρους ειρήνης ανάμεσα στην Αθήνα και τη Σπάρτη μετά την ολοκληρωτική καταστροφή του αθηναϊκού στόλου στους Αιγός Ποταμούς.
Μονάδες 4
5) Ποιες ήταν οι τρεις κοινωνικές ομάδες που αποτελούσαν τον πληθυσμό της Αθήνας τον 5ο αιώνα;(αναλυτική παρουσίαση)
Μονάδες 4
Ομάδα Β΄
ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΟΜΑΔΑ Β’ (επιλέγετε τις 2 από τις 4 ερωτήσεις, κάθε ερώτηση βαθμολογείται με 4 μονάδες)
1) Το απόσπασμα που ακολουθεί αναφέρεται στον Πελοποννησιακό πόλεμο. Να αναφέρετε τις αιτίες που οδήγησαν σε αυτόν και στη συνέχεια να εντοπίσετε τις συνέπειες που αναφέρονται στο απόσπασμα.
Ο ΘΟΥΚΥΔΙΔΗΣ ΣΚΙΑΓΡΑΦΕΙ ΤΟΝ ΟΛΕΘΡΟ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ
Απ’ όλα τα προηγούμενα πολεμικά γεγονότα, το μεγαλύτερο ήταν ο Περσικός πόλεμος, ο οποίος τερματίστηκε με δύο ναυμαχίες και δύο μάχες, ενώ ο σημερινός πόλεμος κράτησε πάρα πολλά χρόνια και προκάλεσε τόσες συμφορές στην Ελλάδα, όσες δεν είχε ποτέ πάθει σε ανάλογο χρονικό διάστημα. Ποτέ άλλοτε δεν κυριεύτηκαν και δεν καταστράφηκαν τόσες πολιτείες, είτε από βαρβάρους είτε από Έλληνες που πολεμούσαν μεταξύ τους. Σε πολλές, μάλιστα, πολιτείες, αφού καταστράφηκαν, εγκαταστάθηκε καινούργιος πληθυσμός. Ποτέ άλλοτε δεν έγιναν τόσες εξορίες και δε σκοτώθηκαν τόσοι άνθρωποι, είτε στον πόλεμο, είτε σ’ εμφυλίους σπαραγμούς.
Θουκυδίδης, Ιστορία, Α, 23 (μετ. Άγγ. Βλάχου)
Μονάδες 4
2)α) Αφού μελετήσετε το παρακάτω παράθεμα , να αναφέρετε ποιες αρετές του Περικλή προβάλλει ο Θουκυδίδης.
β) Να γράψετε τρία μέτρα που έλαβε ο Περικλής ως αρχηγός του δημοκρατικού κόμματος.
Ο ΠΕΡΙΚΛΗΣ, ΕΝΑΣ ΜΕΓΑΛΟΣ ΗΓΕΤΗΣ
Ο Περικλής είχε μεγάλο κύρος και μεγάλες ικανότητες, και αποδείχτηκε φανερότατα ανώτερος χρημάτων. Ήταν γι’ αυτό σε θέση να συγκρατεί τον λαό, χωρίς να περιορίζει την ελευθερία του. Δεν παρασυρόταν από τον λαό, αλλά εκείνος τον καθοδηγούσε. Δεν προσπαθούσε να αποκτήσει επιρροή με παράνομα μέσα και δεν κολάκευε το πλήθος με ρητορείες και είχε τόσο μεγάλο κύρος, ώστε μπορούσε να τους εναντιωθεί και να προκαλέσει την οργή τους. Όταν καταλάβαινε ότι οι συμπολίτες του, από υπεροψία, γίνονταν υπερβολικά τολμηροί, ενώ δεν το επέτρεπαν οι περιστάσεις, τους συγκρατούσε φοβίζοντάς τους με τα λόγια του κι όταν τους έβλεπε φοβισμένους χωρίς λόγο, τους έδινε θάρρος. Έτσι η πολιτεία φαινομενικά ήταν δημοκρατία, ενώ πραγματικά την κυβερνούσε ο πρώτος της πολίτης.
Θουκυδίδης Β, 65 (μετ. Άγγ. Βλάχου)
Μονάδες 4
3) Ποιος ήταν ο ρόλος της γυναίκας στην αρχαία Αθήνα; Χρησιμοποιήστε τις γνώσεις σας από το σχολικό βιβλίο και από το παρακάτω παράθεμα.
Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ
Από τη στιγμή που οι προμήθειες μπουν στο σπίτι, πρέπει κάποιος να τις διατηρήσει και να κάνει τις απαραίτητες εργασίες: μέσα στο σπίτι θα μεγαλώσουν τα νεογέννητα, στο σπίτι πρέπει να παραχθεί το αλεύρι που δίνουν τα δημητριακά. Το ίδιο ισχύει και για την κατασκευή των ενδυμάτων από το μαλλί. Επειδή μάλιστα όλες οι εργασίες χρειάζονται φροντίδα, και αυτές που γίνονται μέσα στο σπίτι και αυτές που γίνονται έξω, νομίζω ότι ο Θεός ανέθεσε στη φύση της γυναίκας τις εργασίες και τις φροντίδες μέσα στο σπίτι και στον άνδρα τις εξωτερικές.
Ξενοφών, Οικονομικός, VII, 21-23 (μετ. Α. Παπαγεωργίου)
Μονάδες 4
4)α) Ποιο σκοπό εξυπηρετούσε ο θεσμός των λειτουργιών στην Αρχαία Αθήνα; Ποιες ήταν οι σπουδαιότερες; (αναλυτική παρουσίαση)
β) Ποιο είδος λειτουργίας αναφέρεται στο παρακάτω παράθεμα;
EΝΑΣ ΠΛΟYΣΙΟΣ AΝΘΡΩΠΟΣ ΕΚΘEΤΕΙ ΤΑ EΞΟΔΑ ΜΙΑΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓIΑΣ
Όταν ο Θεόπομπος ήταν επώνυμος άρχοντας, αφού ορίστηκα χορηγός σε τραγωδία, ξόδεψα 3.000 δραχμές και δύο μνες. Αργότερα, τότε που πήρα το βραβείο για την προετοιμασία ανδρικού χορού 2.000 δραχμές και άλλες 800 δραχμές για τους χορευτές του πυρρίχιου στα μεγάλα Παναθήναια. Επίσης πήρα το βραβείο ως χορηγός χορού στα Διονύσια και ξόδεψα, μαζί με την ανάθεση του τρίποδα, 3.000 δραχμές.
Λυσίας, Απολογία δωροδοκίας, 1-3 (μετ. Β.Σ.)
Μονάδες 4
Το υψηλής ποιότητας εκπαιδευτικό υλικό που μόλις διαβάσατε προετοίμασε η εκλεκτή συνάδελφος Μπερμπατσέλη Μαργαρίτα, η οποία στη συνέχεια το παραχώρησε στον ιστότοπό μας σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους υπόλοιπους συναδέλφους.
Την ευχαριστούμε από καρδιάς και της ευχόμαστε κάθε επιτυχία όχι μόνο στον επαγγελματικό στίβο αλλά και στην προσωπική της ζωή.
Η ομάδα του filologika.gr
Για περισσότερη ενημέρωση για θέματα που αφορούν την προετοιμασία για τις προαγωγικές εξετάσεις και πλούσιο εκπαιδευτικό υλικό ακολουθήστε μας στην επίσημη σελίδα μας στο Facebook