Εργαστήριο: Η Τέχνη στο επίκεντρο της... Έκθεσης (Εθισμοί: Αίτια και επιπτώσεις)

Εργαστήριο: Η Τέχνη στο επίκεντρο της… Έκθεσης (Εθισμοί: Αίτια και Επιπτώσεις)

Εργαστήριο: Η Τέχνη στο επίκεντρο της… Έκθεσης
Εθισμοί: Αίτια και επιπτώσεις

Μπορεί η τέχνη της ζωγραφικής να μπει στο επίκεντρο της διδακτικής του μαθήματος της Έκθεσης; Μπορεί ένας πίνακας να δώσει το έναυσμα για δημιουργική συζήτηση και κριτικό στοχασμό.; Μπορούν να επιτευχθούν διδακτικοί στόχοι για το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας μέσω αυτής της προσέγγισης; Σας προσκαλούμε στο διαδραστικό εργαστήριο “Η Τέχνη στο επίκεντρο της… Έκθεσης” με θέμα τους Εθισμούς: Αίτια και επιπτώσεις, για να δούμε πώς μπορούμε να ενσωματώσουμε τη ζωγραφική στην εκπαιδευτική διεργασία.

“Καμία διανοητική δραστηριότητα δεν αποτελεί ολοκληρωμένο γεγονός εάν δεν διαποτίζεται από το στοιχείο της αισθητικής εμπειρίας”  John  Dewey

Σε ποιους απευθύνεται:

Το εργαστήριο μπορούν να παρακολουθήσουν φοιτητές και καθηγητές φιλόλογοι Γυμνασίου Λυκείου.

Περιεχόμενο εργαστηρίου:

Θα παρουσιαστούν, με διαδραστικό τρόπο και με έμφαση στην πρακτική αξιοποίηση και εφαρμογή καίριων παιδαγωγικών αρχών, πρακτικά παραδείγματα για την αξιοποίηση των καλλιτεχνικών δημιουργημάτων στη διαδικασία της διδασκαλίας του μαθήματος της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας στο Γυμνάσιο και το Λύκειο.

Διαδικασία πραγματοποίησης

Λόγω των πρόσφατων περιορισμών στις συναθροίσεις, το εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά με τη χρήση της πλατφόρμας ΖΟΟΜ.

Βασική εισηγήτρια θα είναι η Μαρία Κασιμάτη, συνεργάτης και συντάκτρια στο filologika.gr, ενώ τη διαδικασία θα συντονίζει ο φιλόλογος- συγγραφέας Μιχάλης Μπικάκης.

Λίγα λόγια για την εισηγήτρια

Μαρία Κασιμάτη: Αποφοίτησε από το τμήμα Κλασσικής Φιλολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών το 2004. Εργάστηκε για τέσσερα χρόνια στην ιδιωτική εκπαίδευση, όπου διετέλεσε και υπεύθυνη Σχεδιασμού και Οργάνωσης εκπαιδευτικού υλικού για το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας. Έχει εργαστεί ως αναπληρώτρια φιλόλογος στη Δημόσια Εκπαίδευση. Έχει παρακολουθήσει το διετές επιμορφωτικό πρόγραμμα «Δεξιότητες και Παρεμβάσεις Συστημικής Συμβουλευτικής» και έχει συντονίσει σεμινάρια με θέματα τον Επαγγελματικό Προσανατολισμό και την Αυτοεκτίμηση. Το 2017 παρακολούθησε και ολοκλήρωσε το εξ αποστάσεως επιμορφωτικό πρόγραμμα Μαθησιακές δυσκολίες: Αξιολόγηση και Στρατηγικές παρέμβασης (ΕΚΠΑ). Από το 2004 μέχρι σήμερα ασχολείται συστηματικά με τη διδασκαλία του μαθήματος της Νεοελληνικής Γλώσσας. Συνέργαζεται ως συντάκτρια με τον εκπαιδευτικό ιστότοπο filologika.gr. Το 2020 ολοκλήρωσε το εξ αποστάσεως επιμορφωτικό πρόγραμμα Επιμόρφωση Εκπαιδευτών Ενηλίκων στο ΕΚΠΑ.

Μπικάκης Μιχάλης: Είναι απόφοιτος των τμημάτων Φιλολογίας και Φιλοσοφίας Παιδαγωγικών Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών στις κατευθύνσεις Κλασσικής Φιλολογίας και Παιδαγωγικής αντίστοιχα. Επιπρόσθετα, είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στις Νέες Τεχνολογίες στην Εκπαίδευση από το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας. Δραστηριοποιείται στο χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης τα τελευταία 15 χρόνια ασχολούμενος με την προετοιμασία υποψηφίων για τις πανελλαδικές εξετάσεις και την παραγωγή του αντίστοιχου εκπαιδευτικού υλικού. Έχει ασχοληθεί με τη συγγραφή εκπαιδευτικών βιβλίων για τα Αρχαία Ελληνικά και τα Λατινικά σε Γυμνάσιο και Λύκειο, ενώ συγγράμματά  του έχουν περιληφθεί και στον Εύδοξο. Έχει συνεργαστεί με τις Εκδόσεις Λιβάνη και Πατάκη, ενώ έχει διατελέσει κριτής και σε επιστημονικά συνέδρια για την Εκπαίδευση.

Ημερομηνία Διεξαγωγής

Το εργαστήριο θα διεξαχθεί την Κυριακή 4 Οκτωβρίου και θα διαρκέσει από τις 11:00 έως τις 13:00.

Βεβαιώσεις Παρακολούθησης

Σε όλους τους συμμετέχοντες/ ουσες θα αποσταλούν ηλεκτρονικά βεβαιώσεις παρακολούθησης καθώς και το υλικό του σεμιναρίου.

Διαδικασία συμμετοχής- Κόστος:

Για πρακτικούς λόγους η συμμετοχή στο εργαστήριο θα είναι περιορισμένη. Ο αριθμός των συμμετεχόντων/ ουσών δε θα υπερβεί τα 25 άτομα. Σε περίπτωση υπέρβασης του αριθμού των συμμετεχόντων/ ουσων το σεμινάριο θα επαναληφθεί.

Το κόστος συμμετοχής ανέρχεται στα 20 ευρώ και στο αιτιολογικό της κατάθεσης οι συμμετέχοντες/ουσες οφείλουν να δηλώσουν το όνομά τους. (IBAN: GR6302607350000780200544782 / Eurobank)

 

Δήλωση συμμετοχής

Για να δηλώσετε συμμετοχή πατήστε στον παρακάτω σύνδεσμο:

Εργαστήριο: Η Τέχνη στο επίκεντρο της… Έκθεσης Εθισμοί: Αίτια και επιπτώσεις

 

 

Η Ομάδα του filologika.gr


Για περισσότερη ενημέρωση για θέματα που αφορούν την εκπαίδευση ακολουθήστε μας στην επίσημη σελίδα μας στο Facebook, και διαβάστε παρόμοια προτεινόμενα θέματα της επικαιρότητας ακριβώς από κάτω!

Η Ομάδα του filologika.gr

Για περισσότερη ενημέρωση για θέματα που αφορούν την εκπαίδευση ακολουθήστε μας στην επίσημη σελίδα μας στο Facebook, και διαβάστε παρόμοια προτεινόμενα θέματα της επικαιρότητας ακριβώς από κάτω!