Επιστολή Φιλολόγου προς Γαβρόγλου

Επιστολή Φιλολόγου προς Γαβρόγλου: “Η Πολιτεία Στοχεύει να Κατεδαφίσει το Ελληνικό Πνεύμα εκ θεμελίων”

Εκπορευόμενη από τις προτάσεις του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολίτικης να αλλάξει τα θέματα της ελληνικής ιστορίας στα σχολεία, αποφάσισα να εκθέσω την άποψη μου σχετικά με το ζήτημα. Διαβάζοντας το άρθρο στα filologika.gr περί της αλλαγής αυτής, έγινε αντιληπτό το γεγονός ότι, η πολιτεία στοχεύει να κατεδαφίσει το ελληνικό πνεύμα εκ θεμέλιων.

Είναι φανερό πως ο σκοπός του συγκεκριμένου μαθήματος είναι η γνώση του παρελθόντος, ώστε να υπάρξει σύνδεση με το παρόν. Αναλυτικότερα, τα άτομα που γνωρίζουν την ιστορία του έθνους είναι ικανά να έχουν μια δομημένη σκέψη και να κρίνουν ορθά τα σημερινά γεγονότα. Επεξηγηματικά,  δύνανται να συγκρίνουν τις παρελθοντικές καταστάσεις με τις σύγχρονες και να τις αντιμετωπίσουν με καλύτερους χειρισμούς. Άλλωστε, μόνο αν αγαπήσει ο λαός την ιστορία του, τότε εκτιμά και αποδέχεται τις παραδόσεις των ξένων.

Παρατηρείται ότι τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας υπάρχει μεγάλο ρεύμα μεταναστών και προσφύγων. Γι ’αυτό το λόγο θεωρώ πως προτάθηκαν οι αλλαγές στην ιστορία για να είναι πιο οικείο το μάθημα προς αυτούς. Υπάρχει δηλαδή, η ανάγκη απορρόφησης όλων αυτών των ανθρώπων και μέσω της εκπαίδευσης τους αυτό γίνεται πιο εύκολα. Φυσικά, τα άτομα αυτά οφείλουν να σέβονται τη χώρα που τους φιλοξενεί. Μαθαίνοντας έτσι τον ελληνικό τρόπο ζωής και την ιστορία μας, θα είναι πιο γρήγορη η προσαρμογή τους. Το γεγονός αυτό όμως δε σημαίνει ότι υποχρεούνται  να λησμονήσουν τις παραδόσεις τους, τα ήθη και τα έθιμα τους.

Συμπερασματικά, για να μη διατυπώνω μόνο θεωρίες θα ήθελα να προτείνω μια λύση σχετικά με το ζήτημα έχοντας υπόψη την εκπαίδευση και των Ελλήνων και των προσφύγων. Αρχικά, τα θέματα του συνδικαλισμού, της εκβιομηχάνισης, της πτώσης των κομμουνιστικών καθεστώτων αποτελούν ενότητα του μαθήματος της κοινωνιολογίας, ή της πολίτικης παιδείας. Αντιστοίχως ο ψυχρός πόλεμος, ο πόλεμος της Γιουγκοσλαβίας και οι επιχειρήσεις  για την ανατροπή του Σ. Χουσεΐν είναι σύγχρονα γεγονότα και είναι ανέφικτο να διδαχτούν, καθώς υπάρχουν ακόμη “κατάλοιπα” και οποιαδήποτε λάθος διατύπωση θα δημιουργήσει σύγχυση.

Τέλος, για το μάθημα της ιστορίας, θεωρώ πως καλό θα ήταν να γίνεται τρεις ώρες την εβδομάδα. Στις δύο ώρες θα παραδίδονται ενότητες πιο γενικές για την ελληνική ιστορία. Στην μία λοιπόν ώρα που απομένει γίνεται διαχωρισμός ανάμεσα στους Έλληνες και τους πρόσφυγες, ώστε οι πρώτοι να διδάσκονται πιο εξειδικευμένα θέματα της ελληνικής ιστορίας και οι δεύτεροι να μαθαίνουν την ιστορία της χώρας τους. Αυτό θα βοηθήσει αφενός, να προσαρμοστούν στην ελληνική κοινωνία και αφετέρου δεν θα ξεχάσουν τα έθιμα τους. Βεβαίως, αυτό θα έχει αντίκτυπο και στους Έλληνες καθώς θα προστατέψουμε και θα διαφυλάξουμε το ελληνικό πνεύμα. Επιπρόσθετα, ο διαχωρισμός αυτός δεν αποτελεί αντικείμενο περιθωριοποίησης. Εγώ η ίδια έχω φοιτήσει σε σχολείο που χώριζαν τα παιδιά στα θρησκευτικά με βάση το δόγμα τους (καθολικοί-ορθόδοξοι) και ποτέ δεν υπήρξαν ρατσιστικά φαινόμενα. Επομένως, μ’ αυτόν τον τρόπο η ελληνική κοινωνία θα μπορέσει να ενταχθεί στις παγκόσμιες εξελίξεις χωρίς να αλλοτριωθεί απ’ τις ρίζες της.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Γνωρίζω πως οι παραπάνω προτάσεις  μου δε θα υλοποιηθούν ποτέ. Θεωρώ όμως χρέος  μου ως ενεργή πολίτης, που ζει σε μια ‘’δημοκρατική’’ πολιτεία, να διασφαλίσω τα δικαιώματα μου, ως Ελληνίδα να προστατέψω την εθνική μου ταυτότητα και ως μελλοντική εκπαιδευτικός όχι μόνο να μεταλαμπαδεύσω τις γνώσεις μου, αλλά να διδάξω στα παιδιά την ισότητα και το σεβασμό.

Στρατή Ειρήνη, 3ο ετής φοιτήτρια στο τμήμα Φιλοσοφίας Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών 


Η Ομάδα του filologika.gr

Για περισσότερη ενημέρωση για θέματα που αφορούν την εκπαίδευση ακολουθήστε μας στην επίσημη σελίδα μας στο Facebook, και διαβάστε παρόμοια προτεινόμενα θέματα της επικαιρότητας ακριβώς από κάτω!

Η Ομάδα του filologika.gr

Για περισσότερη ενημέρωση για θέματα που αφορούν την εκπαίδευση ακολουθήστε μας στην επίσημη σελίδα μας στο Facebook, και διαβάστε παρόμοια προτεινόμενα θέματα της επικαιρότητας ακριβώς από κάτω!

0
Would love your thoughts, please comment.x