Επιλογή Λεξικού Ανωμάλων Ρημάτων με Σωστά Κριτήρια
– Η κυρία μας είπε να πάρουμε Λεξικό Ανωμάλων Ρημάτων για τα αρχαία. Είπε ότι είναι πολύ σημαντικό και ότι θα μας βοηθήσει.
– Σας είπε ποιο να πάρετε;
– Όχι. Είπε να πάμε στο βιβλιοπωλείο και να διαλέξουμε όποιο θέλουμε.
– Καλά… Θα πάω να ρωτήσω.
Οι περισσότεροι, αν όχι όλοι οι γονείς, που τα παιδιά τους βρίσκονται στο Γυμνάσιο ή το Λύκειο, έχουν κάνει τουλάχιστον μία φορά την παραπάνω συζήτηση με τα παιδιά τους.
Οι καθηγητές ζητούν από τους μαθητές και τις οικογένειές τους να αγοράσουν κάποιο Λεξικό Ανωμάλων Ρημάτων για τα Αρχαία, αλλά σχεδόν ποτέ δεν προτείνουν κάποιο συγκεκριμένο, για να αποφύγουν προώθηση συγκεκριμένων Εκδοτικών Οίκων.
Έτσι λοιπόν η δύσκολη απόφαση της επιλογής πέφτει στον γονιό.
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.
Είναι πραγματικά απαραίτητη η απόκτηση ενός Λεξικού Ανωμάλων Ρημάτων για τα Αρχαία από ένα παιδί που πηγαίνει Γυμνάσιο ή ακόμη και Λύκειο;
Η απάντηση είναι απερίφραστα ΝΑΙ!
Η ενασχόληση με τα ρήματα της αρχαίας ελληνικής είναι μια ιδιαίτερα απαιτητική διαδικασία· νέες καταλήξεις, νέες εγκλίσεις (ευκτική), νέες φωνές (παθητική), νέες συζυγίες (ρήματα σε –μι) αποτελούν μερικά μόνο από τα θέματα που καλούνται να διαχειριστούν οι μαθητές.
Αν στα παραπάνω προσθέσουμε και τα εκατοντάδες ρήματα με «ανώμαλους αρχικούς», τότε η απόκτηση ενός Λεξικού Ανωμάλων Ρημάτων καθίσταται μονόδρομος.
Με ποια κριτήρια όμως θα διαλέξει ο γονιός ή το παιδί το κατάλληλο Λεξικό;
Κριτήρια για Επιλογή Λεξικού Ανωμάλων Ρημάτων
Βασικά κριτήρια επιλογής ενός αξιόπιστου και χρηστικού Λεξικού Ανωμάλων Ρημάτων για τα Αρχαία Ελληνικά είναι:
- η οπτικοποίηση της πληροφορίας με τρόπο απτό και άμεσο, ώστε να διευκολύνεται η μετάδοση της γνώσης προς τον μαθητή.
- η ομαδοποίηση του υλικού καθώς συντελεί καθοριστικά στη βελτίωση της απομνημονευτικής διαδικασίας. Ο μαθητής έτσι επιτυγχάνει βέλτιστη απορρόφηση γνώσης στον ελάχιστο απαιτούμενο χρόνο.
- ας μην ξεχνάμε και την επώνυμη υπογραφή από έγκριτο επιστήμονα με μακρόχρονη παρουσία στο χώρο.
Το κόστος απόκτησης ενός τέτοιου Λεξικού Ανωμάλων Ρημάτων αποτελεί επένδυση στη μαθητική βιβλιοθήκη, ενώ η απόσβεση είναι βέβαιη σε βάθος χρόνου, καθώς χρησιμεύει τόσο στο Γυμνάσιο όσο και στο Λύκειο.
Μία εξαιρετικά αξιόλογη πρόταση, η οποία συγκεντρώνει όλα τα παραπάνω χαρακτηριστικά, είναι το βιβλίο της Ρένας Μπρισίμη «Νέο Λεξικό Ομαλά και Ανώμαλα Ρήματα της Αρχαίας Ελληνικής». Στις 370 σελίδες του ο μαθητής θα βρει συγκεντρωμένα όλα τα ανώμαλα και ομαλά ρήματα που απαντούν συχνότερα στην αρχαία ελληνική γραμματεία χωρισμένα σε κατηγορίες ανάλογα με την κλίση τους.
Η απουσία επαφής του σημερινού μαθητικού κοινού με τη δομή και το κλιτικό σύστημα της αρχαίας ελληνικής, όπως συνέβαινε σε παλαιότερες εποχές, και η απομάκρυνση από τη συστημική αλλά με σύγχρονο τρόπο διδασκαλία της γραμματικής καθιστούν την αξιοποίηση χρηστικών εργαλείων -περισσότερο από ποτέ- αναγκαία στις μέρες μας.
Αυτό που διαφοροποιεί το βιβλίο από τον ανταγωνισμό, συμβάλλοντας θετικά στην προσπάθεια του μαθητή, είναι η διττή προσέγγιση του υλικού· συνοπτικά και αναλυτικά. Το βιβλίο περιλαμβάνει εκτενείς πίνακες με τους αρχικούς χρόνους των ρημάτων, οι οποίοι εκτείνονται σε 40 πυκνογραμμένες σελίδες, αλλά και 250 αναλυτικούς πίνακες κλίσης σε όλα τα πρόσωπα για συγκεκριμένα ρήματα, στους οποίους οι μαθητές θα βρουν έτοιμες τις απαντήσεις που αναζητούσαν ή θα επιβεβαιώσουν τις δικές τους.
Η χρησιμότητα και η χρηστικότητα του βιβλίου δεν εξαντλείται στην άριστη παράθεση των ρημάτων και την άρτια παρουσίαση της κλίσης τους. Περιέχει αναλυτικά υποδείγματα κλίσης μετοχών όλων των χρόνων, φωνών, συζυγιών κ.λπ. ενώ υπάρχει συνοπτικός κατάλογος παρατηρήσεων για τον τονισμό των σύνθετων και παρασύνθετων ρημάτων.
Οι μαθητές θα βρουν χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με την ετυμολογική τους προέλευση, τη σύνταξη, τα κυριότερα σύνθετα, συνώνυμα και αντώνυμα (χαρακτηριστικό ιδιαίτερα χρήσιμο για την προετοιμασία υποψηφίων της Γ’ Λυκείου) καθώς και ομόρριζα ουσιαστικά ή επίθετα.
Ακόμη στις σελίδες του βιβλίου υπάρχουν αναλυτικοί πίνακες:
Α) των κυριοτέρων ρημάτων που σχηματίζουν αόριστο β’
Β) ρημάτων που σχηματίζουν μέσο μέλλοντα (αλλά με ενεργητική σημασία)
Γ) αποθετικών
Δ) απροσώπων
Ε) ενώ ιδιαίτερα χρηστικός είναι και ο πίνακας ομόηχων τύπων ρημάτων της αρχαίας ελληνικής.
Το βιβλίο της κ. Μπρισίμη κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Πεδίο και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να το αναζητήσουν σε όλα τα ενημερωμένα βιβλιοπωλεία ή να το παραγγείλουν από εδώ.
Μπορείτε να “ξεφυλλίσετε” ένα δείγμα από το βιβλίο εδώ.
Το βιβλίο της κ. Μπρισίμη κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Πεδίο και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να το αναζητήσουν σε όλα τα ενημερωμένα βιβλιοπωλεία ή να το παραγγείλουν από εδώ.
Η Ομάδα του filologika.gr
Για περισσότερη ενημέρωση για θέματα που αφορούν την εκπαίδευση ακολουθήστε μας στην επίσημη σελίδα μας στο Facebook, και διαβάστε παρόμοια προτεινόμενα θέματα της επικαιρότητας ακριβώς από κάτω!