ΕΠΑ.Λ. & Νεοελληνική Γλώσσα: Εξεταστέα Ύλη & Τρόπος Διδασκαλίας

ΕΠΑ.Λ. & Νεοελληνική Γλώσσα: Εξεταστέα Ύλη & Τρόπος Διδασκαλίας

ΕΠΑ.Λ. & Νεοελληνική Γλώσσα: Εξεταστέα Ύλη & Τρόπος Διδασκαλίας

Σε πρόσφατες αναρτήσεις στα κοινωνικά δίκτυα πολλοί συνάδελφοι εξέφρασαν ποικίλες απορίες σχετικά με το μάθημα των Νέων Ελληνικών στα ΕΠΑ.Λ. και τον τρόπο διδασκαλίας του, κατά πόσο διαφοροποιείται με το αντίστοιχο μάθημα στα ΓΕΛ.

Για να απαντήσουμε στις ερωτήσεις απευθυνθήκαμε στον Τάσο Χατζηαναστασίου, ο οποίος επί σειρά ετών έχει υπηρετήσει ως φιλόλογος στο 1ο ΕΠΑΛ Ναυπλίου. Εκείνος έσπευσε άμεσα να μας απαντήσει σε όλες τις απορίες μας σχετικά με την εξεταστέα ύλη και τον τρόπο αξιολόγησής της στις πανελλήνιες εξετάσεις.

Νέα Ελληνικά ΕΠΑΛ- Εξεταστέα ύλη

Η εξεταστέα ύλη του μαθήματος των Νέων Ελληνικών της Γ΄ τάξης στο ΕΠΑΛ περιλαμβάνεται στο ΦΕΚ 1502/21/4/2020, Τ. Β,  το οποίο μπορείτε να κατεβάσετε από τον παρακάτω σύνδεσμο:

ΦΕΚ: ΕΞΕΤΑΣΤΕΑ ΥΛΗ ΕΠΑ.Λ. 

Οι θεματικέςενότητες που περιλαμβάνονται στα σχολικά εγχειρίδια των τριών τάξεων του ΕΠΑΛ. συναποτελούν την εξεταστέα ύλη. Οι ερωτήσεις θεωρίας καλύπτονται από τη θεωρία που περιλαμβάνεται και στα τρία εγχειρίδια.

Νέα Ελληνικά ΕΠΑΛ- Τρόπος αξιολόγησης

Αναλυτικές οδηγίες σχετικά με τον τρόπο αξιολόγησης των μαθητών, μαζί με ενδεικτικά κριτήρια, μπορείτε να βρείτε στον παρακάτω σύνδεσμο:

ΟΔΗΓΙΕΣ ΙΕΠ: ΤΡΟΠΟΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΕΠΑ.Λ.

Φέτος ήταν η τρίτη χρονιά που οι υποψήφιοι των πανελλαδικών εξετάσεων των ΕΠΑΛ εξετάστηκαν με αυτό το σύστημα.  Υπάρχουν επομένως τρία θέματα πανελληνίων του Ιουνίου και δύο, ως αυτήν τη στιγμή, του Σεπτεμβρίου. Αυτά τα θέματα μπορούν να αξιοποιηθούν ως τράπεζα θεμάτων. Τα θέματα του 2019 και του 2020 μπορείτε να τα δείτε στους παρακάτω συνδέσμους:

https://www.minedu.gov.gr/publications/docs2020/EXETASEIS-2020-IOUNIOS/them_nea_ellin_epal_200616.pdf

https://www.minedu.gov.gr/publications/docs2019/EXETASEIS-2019/them_nea_ellin_epal_190606.pdf

https://www.minedu.gov.gr/publications/docs2019/EXETASEIS-2019/epanaliptikes/them_nea_epal_190919.pdf

Παράλληλα, όσοι επιθυμούν να ενημερωθούν για τον τρόπο αξιολόγησης των μαθητών των ΕΠΑ.Λ. σε όλες τις τάξεις και  τα αντίστοιχα μαθήματα μπορούν να ανατρέξουν για περισσότερες πληροφορίες στον παρακάτω σύνδεσμο:

ΤΡΟΠΟΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΕΠΑΛ Α’ Β’ Γ’ ΛΥΚΕΙΟΥ

Νέα Ελληνικά ΕΠΑΛ- Α’ & Β’ Λυκείου

Για την Α΄ και τη Β΄ τάξη βασικό “εργαλείο” διδασκαλίας είναι το σχολικό εγχειρίδιο. Οι Θεματικές ενότητες που αποτελούν την ύλη είναι οι έξι του βιβλίου κάθε τάξης, αλλά στο τέλος προβλέπεται η αφαίρεση του 1/3 της ύλης, δηλαδή δύο ενοτήτων, για τις προαγωγικές εξετάσεις. Αυτό αποφασίζεται από τον διδάσκοντα/τη διδάσκουσα και αναρτάται στον πίνακα ανακοινώσεων του σχολείου και, λογικά, στην ιστοσελίδα του σχολείου την τελευταία μέρα των μαθημάτων.

 

Δρ. Τάσος Χατζηαναστασίου,

Φιλόλογος στο 1ο ΕΠΑΛ Ναυπλίου

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη διδασκαλία του μαθήματος των Νέων Ελληνικών στα ΕΠΑ.Λ. μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον κ. Χατζηαναστασίου στο mail του (tassoshadjianastasiou@gmail.com).

 

Η Ομάδα του filologika.gr

Για περισσότερη ενημέρωση για θέματα που αφορούν την εκπαίδευση ακολουθήστε μας στην επίσημη σελίδα μας στο Facebook, και διαβάστε παρόμοια προτεινόμενα θέματα της επικαιρότητας ακριβώς από κάτω!

Η Ομάδα του filologika.gr

Για περισσότερη ενημέρωση για θέματα που αφορούν την εκπαίδευση ακολουθήστε μας στην επίσημη σελίδα μας στο Facebook, και διαβάστε παρόμοια προτεινόμενα θέματα της επικαιρότητας ακριβώς από κάτω!