Εκδόσεις Ζήτη: Συντακτικό αρχαίας ελληνικής γλώσσας

Εκδόσεις Ζήτη: Συντακτικό Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας

Συντακτικό αρχαίας ελληνικής γλώσσας

Βασική προϋπόθεση για την αποτελεσματική προσέγγιση του αρχαιοελληνικού λόγου και την κατανόηση του εννοιολογικού του φορτίου αποτελεί η υπερπήδηση  των εμποδίων που θέτει η μορφή της γλώσσα και η απαιτητική συντακτική δομή της. Οι μαθητές οφείλουν να «αποκωδικοποιήσουν» πρώτα το ανά χείρας αρχαιοελληνικό απόσπασμα συντακτικά και στη συνέχεια να εντρυφήσουν στο νόημα του κειμένου.

Όπως γίνεται άμεσα αντιληπτό από τα παραπάνω, βασική προϋπόθεση για την επιτυχημένη προσέγγιση του μαθήματος των αρχαίων ελληνικών στο Λύκειο αποτελεί ουσιαστική γνώση των συντακτικών κανόνων που διέπουν την γλώσσα της εποχής. Οι , στην προσπάθειά τους να διευκολύνουν τους μαθητές/τριες στην ουσιαστική επαφή τους με το συγκεκριμένο αντικείμενο, κυκλοφόρησαν πρόσφατα το «» του εκλεκτού συναδέλφου Διονύσιου Κόκλα.

Προϊόν της εικοσιπενταετούς ενασχόλησης του συγγραφέα με το απαιτητικό μάθημα των αρχαίων ελληνικών και την προετοιμασία των υποψηφίων για τις πανελλαδικές εξετάσεις το συγκεκριμένο βιβλίο καλύπτει πλήρως τις ανάγκες και τις απαιτήσεις τόσο των μαθητών/τριων όσο και των εκπαιδευτικών που θα το αποκτήσουν. Η ενδελεχής παρουσίαση όλων των πτυχών της σύνταξης του αρχαιοελληνικού λόγου σε συνδυασμό με την πλαισίωσή τους από αυτούσια κειμενικά αποσπάσματα της αρχαίας ελληνικής γραμματείας καθιστούν το βιβλίο πολύτιμο βοηθό για οποιονδήποτε επιθυμεί να εντρυφήσει στη μαγεία του αρχαιοελληνικού λόγου.

Για περισσότερες πληροφορίες κάνε κλικ εδώ

 

Το βιβλίο προσεγγίζει σφαιρικά τη σύνταξη του αρχαιοελληνικού λόγου με ακρίβεια και μεθοδικότητα, ξεκινώντας από τα πιο απλά φαινόμενα, π.χ. σύνταξη υποκειμένου και καταλήγοντας σε απαιτητικά συντακτικά φαινόμενα όπως είναι η μετατροπή ευθέος λόγου σε πλάγιο και αντίστροφα ή η αναγνώριση εξαρτημένων υποθετικών λόγων και η μετατροπή τους σε συγκεκριμένα είδη. Για κάθε συντακτικό φαινόμενο παρατίθεται αναλυτική θεωρία με πλήθος παραδειγμάτων τα οποία διευκολύνουν τον αναγνώστη να αντιληφθεί σε πρακτικό επίπεδο την παρουσιαζόμενη θεωρία και να εμβαθύνει στην κατανόηση του παρουσιαζόμενου φαινομένου. Μάλιστα, ο συγγραφέας αφουγκραζόμενος τις απαιτήσεις των μαθητών/τριών σπεύδει να δώσει την μετάφραση σε κάθε παρατιθέμενο παράδειγμα προκειμένου να άρει τις δυσκολίες που θέτει η αδυναμία κατανόησής τους. Τα συγκεκριμένα παραδείγματα έχουν αντληθεί στο σύνολό τους από την αρχαία ελληνική γραμματεία, καρπός της πολυετούς ενασχόλησης του συγγραφέα με το αντικείμενο, λειτουργώντας ως καταλύτης για την περαιτέρω σύνδεση του αναγνώστη με την συντακτική λειτουργία της αρχαίας ελληνικής γλώσσας.

Το βιβλίο καλύπτει πλήρως τις διδακτικές απαιτήσεις μαθητών και εκπαιδευτικών αναλύοντας άρτια και μεθοδικά όλα τα επιμέρους στοιχεία της σύνταξης των ονοματικών και ρηματικών τύπων που απαντούν στον αρχαιοελληνικό λόγο. Σημεία που, κατά γενική ομολογία, δυσχεραίνουν τους μαθητές/τριες παρουσιάζονται με απλό και εύληπτο τρόπο. Σε πολλά σημεία του βιβλίου απαντούν συγκεντρωτικοί πίνακες με στόχο την αποτελεσματικότερη παρουσίαση του εξεταζόμενου φαινομένου. Φαινόμενα όπως η ανάλυση μετοχής σε αντίστοιχη δευτερεύουσα πρόταση ή η σύνταξη των ρηματικών επιθέτων σε -τέος προσεγγίζονται σε απλά και κατανοητά βήματα τα οποία βοηθούν τον αναγνώστη να αντιληφθεί τις υφιστάμενες ιδιαιτερότητες και να τις αντιμετωπίσει με επιτυχία στην περίπτωση που κληθεί να απαντήσει σε σχετική ερώτηση κατά την εξεταστική διαδικασία.

Την εμπεριστατωμένη παρουσίαση της θεωρίας ακολουθεί πληθώρα ασκήσεων για την εξοικείωση και εξάσκηση των μαθητών, οι οποίες καλύπτουν κάθε πτυχή και ιδιαιτερότητα του συντακτικού φαινομένου της εκάστοτε ενότητας. Με τη βοήθειά τους οι υποψήφιοι μπορούν να αποδείξουν έμπρακτα το βαθμό κατανόησης της διδαχθείσας θεωρίας, ενώ, ταυτόχρονα, οι εκπαιδευτικοί δεν χρειάζεται να καταναλώσουν πολύτιμο χρόνο για τον εντοπισμό σχετικών ασκήσεων.

Για όλες τις ασκήσεις που εμπεριέχονται στο βιβλίο ο συγγραφέας παραθέτει τις απαντήσεις στο σχετικό παράρτημα ενώ δεν παραλείπει να προσφέρει και την μετάφραση των αρχαιοελληνικών αποσπασμάτων που χρησιμοποιήθηκαν ως υλικό εξάσκησης και εξοικείωσης. Με αυτόν τον τρόπο, οι μαθητές αυτονομούνται κατά τη μελέτη τους, καθώς μπορούν να προσεγγίσουν με τους δικούς τους ρυθμούς την παρεχόμενη διδακτική ύλη, και να διαπιστώσουν τον βαθμό αφομοίωσής της μέσω των παρεχόμενων απαντήσεων.

 

 

Το βιβλίο «» μπορείτε να το προμηθευτείτε απευθείας από το , τα βιβλιοπωλεία των Εκδόσεων σε Αθήνα, Χαριλάου Τρικούπη 22 και Θεσσαλονίκη, Αρμενοπούλου 27, καθώς και τα επιμέρους ενημερωμένα βιβλιοπωλεία όλης της Ελλάδας.

Η Ομάδα του filologika.gr

Για περισσότερη ενημέρωση για θέματα που αφορούν την εκπαίδευση ακολουθήστε μας στην επίσημη σελίδα μας στο Facebook, και διαβάστε παρόμοια προτεινόμενα θέματα της επικαιρότητας ακριβώς από κάτω!