Έφεσος: Ψηφιακή ΑναπαράστAαση με τη Βοήθειας της Τεχνολογίας

Έφεσος: Ψηφιακή Αναπαράσταση με τη Βοήθειας της Τεχνολογίας

Η αρχαία πόλη της Εφέσου χτίστηκε τον 10ο αιώνα π.Χ. από Έλληνες αποίκους. Ήταν μια από τις δώδεκα πόλεις της Ιωνικής Συμμαχίας κατά την κλασική εποχή. Η πόλη ήταν διάσημη Ναό της Αρτέμιδος, που ήταν ένα από τα Επτά Θαύματα του Αρχαίου Κόσμου. Ανάμεσα στα πολλά μνημειώδη κτίριά της ήταν η Βιβλιοθήκη του Κέλσου και ένα θέατρο χωρητικότητας 24.000 θεατών.

Η αρχαία Έφεσος (ο σημερινός αρχαιολογικός χώρος) κατά την αρχαιότητα ήταν πολύ πλησίον της θάλασσας, λεγόμενη μάλιστα και «θαλασσοθέα», πλην όμως οι συνεχείς προσχώσεις του ποταμού Καΰστρου ανάγκαζε τους κατοίκους κατά μακρά διαστήματα να μετακινούν τους οικισμούς του δυτικότερα. Παρά ταύτα η αρχαία πόλη οικοδομήθηκε στις χαμηλές πλαγιές των λόφων Κορησός και Πρίων οπού στη συνέχεια αυτών εκτεινόταν η εύφορη πεδιάδα της Εφέσου το λεγόμενο Εφέσιο πεδίο. Ο ναός της Εφεσίας Αρτέμιδος βρισκόταν ακριβώς στη πεδιάδα αυτή απέχοντας 1 μίλι (δέκα στάδια) από την πόλη. Η δε γονιμότητα της πεδιάδας της Εφέσου καθώς και η θέση της πόλης της Θαλασσοθέας σε κομβικό σημείο της φυσικής οδού επικοινωνίας της θάλασσας του Αιγαίου με την Μικρασιατική ενδοχώρα συνέβαλαν κατά μέγιστο λόγο στην ακμή της πόλης.

Ο Ούγγρος εικονογράφος Ádám Németh δημιούργησε τρισδιάστατες αναπαραστάσεις του πώς έμοιαζε πιθανότατα η αρχαία πόλη στην ακμή της.

Ο ναός του Αδριανού

Ο ναός του Αδριανού σήμερα

 

Το νυμφαίο του Τραϊανού

Το νυμφαίο σήμερα

Ο ναός της Αρτέμιδος

Η τοποθεσία του ναού της Αρτέμιδος σήμερα

Οδός Κουρητών, ένας πολυσύχναστος κεντρικός δρόμος της πόλης

Οδός Κουρητών σήμερα

Η βιβλιοθήκη του Κέλσου

Η βιβλιοθήκη του Κέλσου σήμερα

Σπίτι πλούσιας οικογένειας

Το ίδιο σπίτι σήμερα

Το θέατρο

Το θέατρο σήμερα

Το μνημείο  του Μέμμιου

Το μνημείο του Μέμμιου σήμερα

Άποψη της πόλης από ψηλά

Σήμερα

 

Πηγή

 

Η Ομάδα του filologika.gr


Για περισσότερη ενημέρωση για θέματα που αφορούν την εκπαίδευση ακολουθήστε μας στην επίσημη σελίδα μας στο Facebook, και διαβάστε παρόμοια προτεινόμενα θέματα της επικαιρότητας ακριβώς από κάτω!

Η Ομάδα του filologika.gr

Για περισσότερη ενημέρωση για θέματα που αφορούν την εκπαίδευση ακολουθήστε μας στην επίσημη σελίδα μας στο Facebook, και διαβάστε παρόμοια προτεινόμενα θέματα της επικαιρότητας ακριβώς από κάτω!