διημερίδα για τη γλώσσα και την ιστορία

Διημερίδα για τη Γλώσσα και την Ιστορία στο Σύγχρονο Σχολείο

Tα εκπαιδευτήρια Αυγουλέα-Λιναρδάτου στο πλαίσιο των καινοτόμων δράσεων και των πρωτοποριακών διαδικασιών που υιοθετούν, καλούν τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας να συμμετάσχουν στις εργασίες μιας ακόμα διημερίδας, που διοργανώνει ο κλάδος των φιλολόγων του Σχολείο, σε συνεργασία με το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «Ιστορική Έρευνα, Διδακτική και Νέες Τεχνολογίες» του Ιόνιου Πανεπιστημίου και την Επιστημονική Ένωση και το περιοδικό «Νέα Παιδεία», με τίτλο «Γλώσσα, Ιστορία, αξίες και πολιτισμός στο σύγχρονο σχολείο: Αναζητώντας δρόμους ανανέωσης των φιλολογικών μαθημάτων».

Εισηγητές είναι έγκριτοι δάσκαλοι της πανεπιστημιακής, στην πλειονότητά τους, αλλά και της μέσης εκπαίδευσης καθώς και άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών, που αναδεικνύουν τη σχέση του πολιτισμού με Γλώσσα και την Ιστορία. Ενδεικτικά αναφέρουμε τη Διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης κυρία Μαρίνα Λαμπράκη – Πλάκα, τη γνωστή ηθοποιό, σκηνοθέτρια και συγγραφέα κυρία Ξένια Καλογεροπούλου, τον Καθηγητή Φιλοσοφίας στο ΑΠΘ κύριο Βασίλη Κάλφα, τον φιλόλογο και συγγραφέα κύριο Σταύρο Ζουμπουλάκη, τον Ομότιμο Καθηγητή Κλασικής Φιλολογίας κύριο Φάνη Κακριδή, τον Καθηγητή Νεοελληνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Birmingham κύριο Δημήτρη Τζιόβα και άλλους. Με το κύρος και τις γνώσεις τους θα προσπαθήσουν, ο καθένας μέσα από το αντικείμενο εξειδίκευσής του, να φωτίσουν τη σημασία που έχει ή πρέπει να έχει ο πολιτισμός στη διδασκαλία του μαθήματος της Γλώσσας και της Ιστορίας στο σύγχρονο σχολείο, να θέσουν προβληματισμούς αλλά και να προτείνουν εναλλακτικούς διδακτικούς τρόπους των μαθημάτων.

Σε μια εποχή, που τόσος λόγος γίνεται για τη φθίνουσα πορεία της σκέψης, της παιδείας και των κοινωνικών αξιών,  οι εκπαιδευτικοί έχουν χρέος να προβληματιστούν και να ασχοληθούν με το θέμα της δημιουργικής σχέσης που αναπτύσσουν οι μαθητές, τα παιδιά, η νέα γενιά της χώρας με τη Γλώσσα, την Ιστορία καθώς και με τις αξίες και τον πολιτισμό που αυτά τα δύο διδακτικά αντικείμενα δημιουργούν.

Στόχοι διημερίδας

Να έρθουν σε επαφή οι άνθρωποι οι οποίοι εμπλέκονται είτε άμεσα είτε έμμεσα με τον χώρο της εκπαίδευσης, να ενημερωθούν γι’ αυτή τη διαφορετική οπτική που φιλοδοξεί να θέσει η διημερίδα μας σχετικά με τη Γλώσσα, την Ιστορία, τον πολιτισμό και να ανταλλάξουν απόψεις και πρακτικές.

Να αποκομίσουν οι εκπαιδευτικοί γνώσεις και εμπειρίες οι οποίες θα τους εμπνεύσουν, ώστε να αναπροσδιορίσουν τον ρόλο τους μέσα σε ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο εκπαιδευτικό περιβάλλον και να δημιουργήσουν τα κίνητρα για τη βελτίωση του εκπαιδευτικού τους έργου.

Εγγραφή σε διημερίδα

1.      Για να δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα ακολουθήστε τον σύνδεσμο http://www.avgouleaschool.gr/index.php/νέα/2075-διημερίδα-φιλολόγων2018

2.      Για να συμπληρώσετε απευθείας τη φόρμα δήλωσης συμμετοχής ακολουθήστε τον σύνδεσμο https://avgoulea.wufoo.eu/forms/zv511lj19ikpj0/

3.      Στη γραμματεία του Σχολείου κατά τη διάρκεια της διημερίδας.

Για τηλεφωνικές πληροφορίες (όχι τηλεφωνική εγγραφή) :

Επικοινωνήστε στο 211 500 2300, κυρία Ειρήνη Φρεσκάκη (09.00-15.00) ή κυρία Μελίνα Παπαϊωάννου (17.00-20.00).

Χώρος και Κόστος Εκδήλωσης

Η διημερίδα θα λάβει χώρα στις  10 & 11 Φεβρουαρίου 2018, στις εγκαταστάσεις των Εκπαιδευτηρίων Αυγουλέα Λιναρδάτου (Ελευθερίου Βενιζέλου 112-114), στο Περιστέρι.

Το κόστος της διοργάνωσης επωμίζεται το Σχολείο, ώστε το δικαίωμα συμμετοχής και η είσοδος να είναι ελεύθερα προς όλους.

Δείτε “εδώ” το πρόγραμμα του διήμερου συνεδρίου.

 

Η Ομάδα του filologika.gr


Για περισσότερη ενημέρωση για θέματα που αφορούν την εκπαίδευση ακολουθήστε μας στην επίσημη σελίδα μας στο Facebook, και διαβάστε παρόμοια προτεινόμενα θέματα της επικαιρότητας ακριβώς από κάτω!

Η Ομάδα του filologika.gr

Για περισσότερη ενημέρωση για θέματα που αφορούν την εκπαίδευση ακολουθήστε μας στην επίσημη σελίδα μας στο Facebook, και διαβάστε παρόμοια προτεινόμενα θέματα της επικαιρότητας ακριβώς από κάτω!

0
Would love your thoughts, please comment.x