Διαγωνισμός: Το Αδίδακτο Κείμενο (Εκδόσεις Ζήτη)

Διαγωνισμός: Το Αδίδακτο Κείμενο (Εκδόσεις Ζήτη)

Διαγωνισμός: Το Αδίδακτο Κείμενο (Εκδόσεις Ζήτη)

Οι Εκδόσεις Ζήτη συνεχίζοντας την προσφορά εκπαιδευτικού υλικού ποιότητας προχωρούν στη διεξαγωγή διαγωνισμού με δώρο 3 αντίτυπα από το νέο βιβλίο του Κωνσταντίνου Γ. Ντούρου «το Αδίδακτο κείμενο στα αρχαία ελληνικά», σε συνεργασία με το filologika.gr.

 

Κατά την προσέγγιση οποιουδήποτε αρχαιοελληνικού αποσπάσματος οι μαθητές καλούνται να εφαρμόσουν έμπρακτα γνώσεις που έχουν αποκομίσει σε προηγούμενες σχολικές τάξεις προκειμένου να μπορέσουν να «αποκωδικοποιήσουν» με επιτυχία τον νοηματικό πυρήνα του ανά χείρας κειμένου. Πρόκειται για ιδιαίτερα απαιτητική και δύσκολη εργασία η επιτυχία της οποίας κρίνεται από πολλούς παράγοντες. Απαιτεί βαθιά γνώση της γραμματικής και του συντακτικού του αρχαιοελληνικού λόγου, απαραίτητα «εργαλεία» για την αναγνώριση και τον προσδιορισμό των άρρητων νοητικών σχέσεων των όρων του κειμένου. Με τη βοήθειά τους ο μαθητής – εκπαιδευτικός κατορθώνει να κατανοήσει σε βάθος κείμενα φιλοσοφικά, ρητορικά, ιστορικά κ.λπ.

Η αλλαγή στον τρόπο προσέγγισης και αξιολόγησης του αδίδακτου κειμένου στις πανελλήνιες εξετάσεις τα τελευταία χρόνια άλλαξε το τοπίο στη διδασκαλία και προσέγγιση του συγκεκριμένου διδακτικού αντικειμένου, καθιστώντας αναγκαία την συγγραφή και κυκλοφορία στο ευρύ μαθητικό κοινό εγχειριδίων τα οποία να προσαρμόζονται απόλυτα στις νέες απαιτήσεις και να καλύπτουν πλήρως τις ανάγκες εκπαιδευτικών και μαθητών. Την ανάγκη αυτή έρχεται να καλύψει το νέο έργο του Κωνσταντίνου Γ. Ντούρου «Το Αδίδακτο κείμενο στα αρχαία ελληνικά» το οποίο κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις Εκδόσεις Ζήτη.

Για περισσότερες πληροφορίες κάντε κλικ στην εικόνα

Στις σελίδες του -μαθητές και καθηγητές- θα βρουν 33 αδίδακτα κείμενα τα οποία προσεγγίζονται σύμφωνα με τις πρόσφατες αλλαγές στο σύστημα αξιολόγησης. Τα κείμενα πλαισιώνονται από εισαγωγικό σημείωμα, ενώ συνοδεύονται από ερωτήσεις κατανόησης κατά το πρότυπο των πανελληνίων εξετάσεων. Η διατύπωση των γραμματικών και συντακτικών παρατηρήσεων ακολουθεί τα υποδείγματα του ΙΕΠ και συμβαδίζει με τα παραδείγματα που έχουμε από την εξέταση των μαθητών σε πανελλήνιο επίπεδο. Τα ερωτήματα καλούν τον αναγνώστη να επιδείξει όχι μόνο την κάθετη αλλά και την οριζόντια γνώση της δομής του αρχαιοελληνικού λόγου που κατέχει, προετοιμάζοντάς τον γνωστικά και λεκτικά για τις απαιτήσεις αλλά και τις πιθανές εκφωνήσεις των πανελληνίων εξετάσεων.

Η απόλυτη προσαρμογή στις απαιτήσεις και τη μορφή των εκφωνήσεων, σύμφωνα με το νέο σύστημα αξιολόγησης, δεν αποτελούν τους μοναδικούς λόγους απόκτησης του εν λόγω εγχειριδίου. Η πρωτοτυπία του έγκειται στην παροχή παράλληλων συντάξεων των βασικότερων ρηματικών τύπων των μελετώμενων αποσπασμάτων προκειμένου ο αναγνώστης έμπρακτα και χωρίς καθυστέρηση να κατανοήσει την ιδιαιτερότητα του κάθε ρήματος και να προσαρμόσει τη μετάφραση στην εκάστοτε σύνταξη.

Το βιβλίο συμπληρώνουν: α) πίνακες λεξιλογίου, ρημάτων (απλών και σύνθετων), επιρρημάτων και αντωνυμιών, β) παράρτημα γραμματικής με ενσωματωμένες ασκήσεις γ) κριτήρια αξιολόγησης πλήρως προσαρμοσμένα στις απαιτήσεις και τα υποδείγματα των πανελλήνιων εξετάσεων. Το δεύτερο τμήμα του εγχειριδίου καταλαμβάνουν οι απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα και τις ασκήσεις που περιλαμβάνονται στο πρώτο μέρος, ενώ παρέχονται  οι εκφωνήσεις και οι απαντήσεις των γραμματικών παρατηρήσεων των πανελληνίων εξετάσεων από το 1983 (!) και εξής, στην προσπάθεια εξοικείωσης των υποψηφίων με τις απαιτήσεις των εξετάσεων.

 

Το βιβλίο των Εκδόσεων Ζήτη μπορείτε να το προμηθευτείτε απευθείας από το ηλεκτρονικό τους βιβλιοπωλείο, τα επιμέρους ενημερωμένα βιβλιοπωλεία και τα βιβλιοπωλεία των Εκδόσεων σε Αθήνα: Χαριλάου Τρικούπη 22 και Θεσσαλονίκη: Αρμενοπούλου 27.

Τρόπος Συμμετοχής

Για να συμμετάσχετε στην κλήρωση για ένα από τα 3 αντίτυπα του νέου βιβλίου του Κωνσταντίνου Γ. Ντούρου «το Αδίδακτο κείμενο στα αρχαία ελληνικά» δηλώστε ονοματεπώνυμο και email στη σελίδα του διαγωνισμού.

 

Για να συμμετάσχετε στο διαγωνισμό ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ.

 

Η Ομάδα του filologika.gr

Για περισσότερη ενημέρωση για θέματα που αφορούν την εκπαίδευση ακολουθήστε μας στην επίσημη σελίδα μας στο Facebook, και διαβάστε παρόμοια προτεινόμενα θέματα της επικαιρότητας ακριβώς από κάτω!