Διαγωνισμός: Λεξιλογικές Ασκήσεις (Εκδόσεις Πατάκη)

Διαγωνισμός: Λεξιλογικές Ασκήσεις (Εκδόσεις Πατάκη)

Διαγωνισμός: Λεξιλογικές Ασκήσεις (Εκδόσεις Πατάκη)

Η γλωσσική καλλιέργεια συγκαταλέγεται ανάμεσα στους κυρίαρχους στόχους του μαθήματος της Νεοελληνικής Γλώσσας σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες. Οι μαθητές, πέρα από την ανάπτυξη της κριτικής τους ικανότητας, επιδιώκεται να μπορούν να εκφέρουν άρτιο και σωστά δομημένο λόγο ως εφαλτήριο για τη μελλοντική τους ένταξη στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο. Η ικανότητα για ακριβολογία και εκφορά σύνθετου λόγου υψηλής πληροφορικότητας θεωρούνταν ανέκαθεν βασικό προσόν των ατόμων που διακρίνονταν στον δημόσιο και κοινωνικό βίο. Με γνώμονα την παραπάνω θέση η προσπάθεια για ανάπτυξη του εκφραστικού πλούτου των μαθητών αποτελούσε  πάγιο στόχο των γλωσσικών μαθημάτων σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες.

Οι Εκδόσεις Πατάκη επιθυμώντας να προσφέρουν ένα χρηστικό και αποτελεσματικό διδακτικό εγχειρίδιο για την καλλιέργεια και τον εμπλουτισμό της γλωσσικής έκφρασης προχώρησαν πρόσφατα στην επανέκδοση του έργου του Δημήτρη Μαντά «», συνεχίζοντας έτσι την παράδοση που τις θέλει πρωτοπόρες στην προσφορά υψηλής ποιότητας εκπαιδευτικού υλικού για τα γλωσσικά μαθήματα. Σε μία πράξη ανταπόδοσης προς το αναγνωστικό κοινό για την ευρεία αποδοχή της προηγούμενης έκδοσης προχωρούν στη διεξαγωγή διαγωνισμού με έπαθλο 5 αντίτυπα της τελευταίας έκδοσης του βιβλίου «». 

Κάντε κλικ στην εικόνα για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το βιβλίο

Το βιβλίο απευθύνεται σε μαθητές όλων των τάξεων του Λυκείου, οι οποίοι επιθυμούν να βελτιώσουν την έκφραστική τους δεινότητα τους καθώς και σε καθηγητές οι οποίοι αναζητούν κατάλληλο εκπαιδευτικό υλικό υψηλής ποιότητας για την καλλιέργεια και εξάσκησή των μαθητών τους σε αυτόν ακριβώς το στόχο. Ο περιορισμός του ορίου λέξεων τόσο στην περιληπτική απόδοση μέρους ή βασικών σημείων των δοθέντων κειμένων όσο και στην παραγωγή λόγου καθιστά, περισσότερο από ποτέ, απαραίτητη την ύπαρξη πλούσιου λεξιλογίου και τη σωστή αξιοποίησή του για τη μετάδοση του επιθυμητού νοήματος.

Η χρησιμότητα του εν λόγω βιβλίου δεν εξαντλείται όμως σε καθαρά σχολικό επίπεδο. Αποτελεί πολύτιμο εργαλείο για την προετοιμασία των υποψηφίων στην ενότητα «Λεκτικές Δεξιότητες & Κατανόηση Κειμένου» του Τεστ Δεξιοτήτων του ΑΣΕΠ. Ο διευρυμένος λεκτικός πλούτος και η εντρύφηση στην άρτια και επιτηδευμένη χρήση του αποτελούν βασικά προαπαιτούμενα για τη διάκριση στο συγκεκριμένο σκέλος της εξέτασης.

Στις σελίδες του, μαθητές, εκπαιδευτικοί και υποψήφιοι για την κάλυψη θέσεων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα θα βρουν πληθώρα ασκήσεων – υπερβαίνουν τις 3.000 – για την εξάσκηση στην ορθή χρήση και γραφή των λέξεων. Πέραν των συνήθων ασκήσεων εμπλουτισμού λεξιλογίου (συνώνυμα- αντώνυμα) στο βιβλίο περιλαμβάνονται ασκήσεις ανίχνευσης της σημασίας των προσφερόμενων λέξεων, κι εξάσκησης στη σύνθεση και την ετυμολογία γλωσσικών όρων. Πέρα από τη διεύρυνση του λεξιλογίου ο συγγραφέας του εν λόγω βιβλίου καλύπτει και το καίριο ζήτημα της ορθής χρήσης του καλώντας τους αναγνώστες να εντοπίσουν και να διορθώσουν συνήθη σφάλματα στο γραπτό και προφορικό λόγο. Το βιβλίο ολοκληρώνεται με την παρουσίαση ασκήσεων που αφορούν τα ανώμαλα ρήματα λόγιας προέλευσης που διατηρούνται ακόμη στη γλώσσα μας και αποτελούν «πονοκέφαλο» για τους περισσότερους από τους σύγχρονους ομιλητές.

Η παρουσίαση του υλικού δεν είναι μονοδιάστατη, αλλά πραγματοποιείται με ποικιλία μεθόδων προκειμένου να αντιστοιχεί και να καλύπτει τις μαθησιακές ιδιαιτερότητες κάθε χρήστη. Σε κάθε ενότητα παρατηρείται συνδυασμός ερωτήσεων ανοικτού και κλειστού τύπου. Οι δεύτερες περιλαμβάνουν ασκήσεις αντιστοίχισης, συμπλήρωσης κενών, επιλογής Σωστού-Λάθους και πολλαπλής επιλογής.

Η επιστημονική κατάρτιση του συγγραφέα, η βαθιά γνώση του αντικειμένου και η σφαιρική και πολύτροπη προσέγγιση του προσφερόμενου υλικού αποτελούν εχέγγυα για την ικανοποίηση των επιθυμιών και την κάλυψη των απαιτήσεων όσων σπεύσουν να το εντάξουν στη βιβλιοθήκη τους.

Το βιβλίο των Εκδόσεων Πατάκη μπορείτε να τα προμηθευτείτε απευθείας από το ηλεκτρονικό τους βιβλιοπωλείο ή τα επιμέρους ενημερωμένα βιβλιοπωλεία.

 

Τρόπος Συμμετοχής

Για να συμμετάσχετε στην κλήρωση για ένα από τα 5 αντίτυπα της τελευταίας έκδοσης του βιβλίου του Δημήτρη Μαντά «» δηλώστε ονοματεπώνυμο και email στη σελίδα του διαγωνισμού.

 

Διαγωνισμός: Λεξιλογικές Ασκήσεις (Εκδόσεις Πατάκη) για να συμμετάσχετε στο  ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ.

 

 

 

Η Ομάδα του filologika.gr

Για περισσότερη ενημέρωση για θέματα που αφορούν την εκπαίδευση ακολουθήστε μας στην επίσημη σελίδα μας στο Facebook, και διαβάστε παρόμοια προτεινόμενα θέματα της επικαιρότητας ακριβώς από κάτω!