
Braille: Η Ψηφιδωτή Γραφή
Αξίζει να τονιστεί ότι ο κώδικας Braille δεν είναι γλώσσα. Συγκεκριμένα, αποτελεί ένα σύστημα γραφής και ανάγνωσης, ένα είδος «απτού αλφαβήτου», που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για γραφή σχεδόν σε οποιαδήποτε γλώσσα.Άρα, μια γραφή σωστό ψηφιδωτό.
Ο πρωταρχικός κώδικας Μπράιγ αναπτύχθηκε το 1824 στα Γαλλικά από τον Λουί Μπράιγ το 1824.Οι παρθενικές προσπάθειες με σκοπό την έκδοση του ελληνικού κώδικα έγιναν το 1882 στην Κέρκυρα από τον ιατρό Αντώνιο Παλατιανό χωρίς, όμως, να καταφέρουν να υλοποιηθούν. Η επίσημη καθιέρωση του ελληνικού κώδικα Μπράιγ για την εκπαίδευση των Ελλήνων τυφλών πραγματοποιήθηκε το 1948 και εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα στη Σχολή Τυφλών Καλλιθέας στην Αθήνα. Μάλιστα, μόλις πριν λίγα χρόνια το 2017 σύμφωνα με τον Νόμο 4488/2017 (άρθρο 65, παρ. 3) η ελληνική γραφή Μπράιγ αναγνωρίζεται ως τρόπος γραφής των τυφλών Ελλήνων πολιτών και οι Έλληνες τυφλοί αποκτούν τη δική τους «γλώσσα ψηφιδωτό».
Ο ελληνικός κώδικας Μπράιγ : ⠑ ⠸ ⠸ ⠜ ⠝ ⠊ ⠅⠐ ⠕ ⠎ ⠅ ⠐ ⠚ ⠙ ⠊ ⠅ ⠁ ⠎ ⠨ ⠏ ⠗ ⠐ ⠁ ⠊ ⠛) είναι η έκδοση του κώδικα Μπράιγ για την γραφή της ελληνικής γλώσσας. Υπάρχουν 2 εκδοχές του ελληνικού κώδικα οι οποίες διαφέρουν ως προς λίγα γράμματα, ο κώδικας Μπράιγ της ελληνικής γλώσσας ο οποίος χρησιμοποιείται στο πλαίσιο της κανονικής επικοινωνίας και ο διεθνής κώδικας Μπράιγ της ελληνικής γλώσσας ο οποίος χρησιμοποιείται στα Αγγλικά και άλλες γλώσσες διεθνώς για την αναπαράσταση των ελληνικών γραμμάτων στα μαθηματικά ή και για την πολυτονική γραφή της ελληνικής γλώσσας σε Μπράιγ και άλλες παρόμοιες περιπτώσεις. Τα γράμματα με τα αριθμητικά ψηφία κάτω από κάθε γράμμα να συμβολίζουν την αντίστοιχη τοποθεσία της κάθε κουκκίδας και κάτω από τους αριθμούς οι κουκκίδες ως χαρακτήρες κειμένου. Οι κουκκίδες απαριθμούνται από την αριστερή στήλη προς τα κάτω και κατόπιν από τη δεξιά προς τα κάτω. Ο αντίστοιχος Κώδικας Braille για τα μαθηματικά ονομάζεται Κώδικας Nemeth και εφευρέθηκε το 1946 από τον Δρ. Abraham Nemeth. Αποτελεί ένα σύστημα συμβόλων που βοηθά τους πάσχοντες από τύφλωση στη μελέτη, εκμάθηση και γραφή των μαθηματικών
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας υπολογίζεται ότι 253 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν σήμερα σε κάθε γωνιά του πλανήτη αντιμετωπίζοντας σοβαρά προβλήματα όρασης. Από αυτούς, 36 εκατομμύρια είναι τυφλοί ενώ 217 εκατομμύρια έχουν μέτρια έως σοβαρή εξασθένιση όρασης.
Τέλος , η 4 Ιανουαρίου έχει θεσπιστεί από την Παγκόσμια Ένωση Τυφλών (WBU) ως παγκόσμια μέρα Braille τη «γραφή ψηφιδωτό.»
Ελένη Χατζηκρίβου για την Ομάδα του filologika.gr
Η Ομάδα του filologika.gr
Για περισσότερη ενημέρωση για θέματα που αφορούν την εκπαίδευση ακολουθήστε μας στην επίσημη σελίδα μας στο Facebook, και διαβάστε παρόμοια προτεινόμενα θέματα της επικαιρότητας ακριβώς από κάτω
Η Ομάδα του filologika.gr
Για περισσότερη ενημέρωση για θέματα που αφορούν την εκπαίδευση ακολουθήστε μας στην επίσημη σελίδα μας στο Facebook, και διαβάστε παρόμοια προτεινόμενα θέματα της επικαιρότητας ακριβώς από κάτω!