Κομισιόν

Η Κομισιόν Επαναφέρει την Αξιολόγηση

Σε άρθρο της εφημερίδας Καθημερινή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την Παιδεία στην Ελλάδα. Την καυτή πατάτα οφείλει να πάρει στα χέρια του ο νέος υπουργός κ. Γαβρόγλου, αφού του ζητείται να προωθήσει μεταρρυθμίσεις και στις τρεις εκπαιδευτικές βαθμίδες, καθώς τα προηγούμενα χρόνια κάποιες «πάγωσαν» ή απέτυχαν λόγω πολιτικής ατολμίας.

Ανάμεσα σε αυτές ξεχωρίζουν η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών και η αναδιάταξη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με συγχωνεύσεις και καταργήσεις ΑΕΙ/ΤΕΙ. Μεταρρυθμίσεις για τις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ, πριν αναλάβει την κυβέρνηση, αντιδρούσε.

Διάβασε ακόμη: Νέο Σύστημα Εισαγωγής στα Πανεπιστήμια

Αξιολόγηση Εκπαιδευτικών

Η Κομισιόν μέσω της «Έκθεσης παρακολούθησης της εκπαίδευσης και της κατάρτισης του 2016», ουσιαστικά ζητά από τον υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου να υλοποιήσει μνημονιακές υποχρεώσεις. Δρομολογείται η επανέναρξη της αξιολόγησης των εκπαιδευτικών, που σταμάτησε το 2013 μετά από έντονες αντιδράσεις.

Με τα «μελανότερα χρώματα» παρουσιάζεται η εικόνα της Παιδείας στην Ελλάδα τα τελευταία τρία χρόνια. Ενδεικτικά, τονίζεται:
• Κακώς έχει σταματήσει η αξιολόγηση σχολικών μονάδων και εκπαιδευτικών. «Δεδομένης της θετικής επίδρασης που μπορούν να έχουν η αυτονομία και η λογοδοσία στις εκπαιδευτικές επιδόσεις, θεωρείται ανησυχητικό ότι έχουν ανασταλεί οι διαδικασίες για την αξιολόγηση (αυτοαξιολόγηση για τα σχολεία και ατομική αξιολόγηση εκπαιδευτικών), ακόμη και στην ιδιωτική εκπαίδευση».
Ο νέος τύπος ολοήμερων σχολείων, που εφαρμόστηκε πρώτη φορά φέτος, αποτελεί υποβάθμιση. «Εφαρμόζεται σε μεγαλύτερο αριθμό σχολείων, στην πραγματικότητα ωστόσο πρόκειται για λιγότερο φιλόδοξη εκδοχή του νέου ολοήμερου σχολείου που προβλεπόταν παλαιότερα. Ο νόμος δεν προβλέπει την οργάνωση ολοκληρωμένων απογευματινών δραστηριοτήτων μετά τη λήξη της πρωινής ζώνης, όπως είχε προβλεφθεί αρχικά».
• Οι νέοι πάσχουν σε δεξιότητες όπως ανάγνωση και μαθηματικά. «Οι επιδόσεις τους είναι απογοητευτικές, όπως αποτυπώνονται στους διεθνείς διαγωνισμούς PISA». Επίσης, η Ελλάδα κατατάσσεται 26η στο σύνολο των 28 κρατών-μελών της Ε.Ε. στον δείκτη ψηφιακής οικονομίας και κοινωνίας για το 2016 και η συμμετοχή των ενηλίκων στην εκπαίδευση ανήλθε σε 5,7% το 2015, απέχοντας πολύ από τον μέσο όρο 10,7% της Ε.Ε.
• Οι εκπαιδευτικοί είναι γηρασμένοι και κακοπληρωμένοι. «Οι μισοί (49%) στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση είναι άνω των 50 ετών, ενώ λιγότεροι από το 1% είναι κάτω των 30. Στη δευτεροβάθμια, το 39% έχει ηλικία από 40 έως 49 ετών. Οι μισθοί είναι χαμηλότεροι σε πραγματικούς όρους από ό,τι σε πολλές άλλες χώρες του ΟΟΣΑ και μέχρι το τέλος του 2017 θα παραμείνουν αμετάβλητοι με σκοπό την εξοικονόμηση δαπανών.
• Το σχέδιο αναδιάρθρωσης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης απέτυχε, αφού στην πράξη δεν οδήγησε στον αναμενόμενο οικονομικό εξορθολογισμό.
• Περιορίστηκε σημαντικά η αυτονομία της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, ενώ υποβαθμίστηκε ο ρόλος των Συμβουλίων.
• Οι δαπάνες της γενικής κυβέρνησης για την εκπαίδευση ανήλθαν στο 4,4% του ΑΕΠ το 2014, έναντι 4,9% του ευρωπαϊκού μέσου όρου.
Μοναδικό θετικό αποτελεί η μείωση του ποσοστού πρόωρης εγκατάλειψης του σχολείου από 9% το 2014 σε 7,9% το 2015, πολύ κάτω από τον μέσο όρο του 11% της Ε.Ε. των «28» το 2015.

Διάβασε ακόμη: Σημαντικές Αλλαγές στα Αρχαία της Β΄ Λυκείου!

Ετήσια αυτοαξιολόγηση των σχολικών μονάδων

Ενδεικτική για την προσδοκόμενη αλλαγή στην πορεία πλεύσης του υπουργείου, όσον αφορά την αξιολόγηση των σχολικών μονάδων, ήταν η αποστροφή του Κώστα Γαβρόγλου στις 8 Νοεμβρίου, κατά την τελετή παράδοσης-παραλαβής του χαρτοφυλακίου της Παιδείας από τον Νίκο Φίλη. «Υπάρχουν και ορισμένες λέξεις, με τους περισσότερους από εσάς γνωριζόμαστε αρκετά έως πολύ καλά, που φοβούμαστε να τις πούμε. Ας μη φοβόμαστε να λέμε τη λέξη “αξιολόγηση”. Μη φοβόμαστε να λέμε τη λέξη “συντεχνία”». Μερικές μόνο μέρες μετά το θέμα της αυτοαξιολόγησης των σχολικών μονάδων τίθεται πάλι επί τάπητος! Ακόμη και αν δεν ακολουθηθεί μια τιμωρητική προσέγγιση, όπως φοβούνται πολλοί συνάδελφοι, είναι βέβαιο ότι ανοίγει ο ασκός του Αιόλου στο χώρο της Παιδείας. Βεβαίως, η αυτοαξιολόγηση αποτελεί το πρώτο βήμα προς την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών και των σχολικών μονάδων.

Υπενθυμίζουμε ότι η αυτοαξιολόγηση των σχολικών μονάδων είχε ξεκινήσει επί υπουργίας Άννας Διαμαντοπούλου, το 2011. Μέχρι το 2013 είχε υλοποιηθεί πιλοτικό πρόγραμμα αυτοαξιολόγησης σε περίπου 500 σχολικές μονάδες με τη συμμετοχή περίπου 6.000 νηπιαγωγών, δασκάλων και καθηγητών. Στόχος της τότε ηγεσίας του υπουργείου ήταν το πρόγραμμα να γενικευθεί σε όλα τα σχολεία. Το πρόγραμμα, και τότε δεν είχε τιμωρητικό χαρακτήρα, αλλά δεν προχώρησε, καθώς προκάλεσε την αντίδραση μεγάλης μερίδας εκπαιδευτικών.

Πηγή

Για περισσότερη ενημέρωση για θέματα που αφορούν την εκπαίδευση ακολουθήστε μας στην επίσημη σελίδα μας στο Facebook, και διαβάστε παρόμοια προτεινόμενα θέματα της επικαιρότητας ακριβώς από κάτω!

Η Ομάδα του filologika.gr

Για περισσότερη ενημέρωση για θέματα που αφορούν την εκπαίδευση ακολουθήστε μας στην επίσημη σελίδα μας στο Facebook, και διαβάστε παρόμοια προτεινόμενα θέματα της επικαιρότητας ακριβώς από κάτω!

0
Would love your thoughts, please comment.x