Αρχαία Ελληνικά: 'Ερχονται αλλαγές από τη νέα χρονιά!

Αρχαία Ελληνικά: ‘Ερχονται αλλαγές από τη νέα χρονιά!

Βασικές αλλαγές στη δομή του μαθήματος αλλά και στον τρόπο διδασκαλίας αναμένονται στο μάθημα των Αρχαίων Ελληνικών, στο Γυμνάσιο. Ουσιαστικά εντάσσονται στη νέα φιλοσοφία των Προγραμμάτων Σπουδών, που έχει στο σχεδιασμό του το Υπουργείο Παιδείας για τη σεζόν 2022-2023.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την Καθημερινή, τα ομηρικά έπη θα διδάσκονται πλέον ολόκληρα, θα διαφοροποιηθούν οι μέθοδοι διδασκαλίας, θα μειωθεί η ύλη του μαθήματος των Αρχαίων Ελληνικών ενώ θα ενταχθούν στη διδασκαλία άλλες αρχαίες τραγωδίες.

Η καθηγήτρια Μεθοδολογίας της Διδασκαλίας της Αρχαίας Ελληνικής Γραμματείας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Μαρία Ζωή Φουντοπούλου, μιλώντας στην «Κ» για το νέο πρόγραμμα σπουδών των Αρχαίων Ελληνικών στο Γυμνάσιο, ανέφερε ότι οι καινοτομίες εντοπίζονται στα εξής:

– Γίνεται επιπλέον εξορθολογισμός και μείωση της διδακτέας ύλης εφόσον θα διανέμονται πλέον στους μαθητές Γυμνασίου έξι σχολικά βιβλία (δύο σε κάθε τάξη) αντί των εννέα.

– Αλλάζουν τα προς διδασκαλία κείμενα στα τέσσερα από τα έξι βιβλία και αναθεωρούνται οι προς διδασκαλία ραψωδίες των ομηρικών επών στις Α’ και Β’ Γυμνασίου. Συγκεκριμένα, στις Α΄  και Β΄΄  Γυμνασίου υιοθετείται Ανθολόγιο αρχαιοελληνικών κειμένων, σε πρωτότυπη γλωσσική μορφή. Στις ίδιες τάξεις υα διανέμονται ολόκληρα τα ομηρικά έπη (η Οδύσσεια στην Α΄’ και η Ιλιάδα στη Β’ Γυμνασίου).

– Στη Γ’ Γυμνασίου εισάγεται για πρώτη φορά ο «Αλέξανδρος» του Πλούταρχου ενώ στην ίδια τάξη θα επιλέγεται από τον φιλόλογο για διδασκαλία είτε η «Άλκηστις» είτε οι «Τρωάδες».

– Το πρόγραμμα σπουδών αναπτύσσεται παράλληλα με το Π.Σ. της Νέας Ελληνικής ώστε να αναδεικνύεται ο ενιαίος χαρακτήρας της ελληνικής γλώσσας.

– Υιοθετείται η κοινή διδακτική προσέγγιση των κειμένων είτε σε πρωτότυπη είτε σε νεοελληνική απόδοση.

– Υιοθετούνται τεχνικές ποιοτικής αξιολόγησης έναντι της ποσοτικής.

Πηγή: dikaiologitika.gr

Η Ομάδα του filologika.gr


Για περισσότερη ενημέρωση για θέματα που αφορούν την εκπαίδευση ακολουθήστε μας στην επίσημη σελίδα μας στο Facebook, και διαβάστε παρόμοια προτεινόμενα θέματα της επικαιρότητας ακριβώς από κάτω!

Η Ομάδα του filologika.gr

Για περισσότερη ενημέρωση για θέματα που αφορούν την εκπαίδευση ακολουθήστε μας στην επίσημη σελίδα μας στο Facebook, και διαβάστε παρόμοια προτεινόμενα θέματα της επικαιρότητας ακριβώς από κάτω!