Άνοιγμα Σχολείων: Το Δίλημμα της Επιτροπής

Άνοιγμα Σχολείων: Το Δίλημμα της Επιτροπής

Δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται η απόφαση για επιστροφή και των μαθητών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στις τάξεις, μετά από τρεις μήνες απουσίας και συμμετοχής στην εκπαιδευτική διαδικασία μέσω τηλεκπαίδευσης.

Ωστόσο, αυτό που προβληματίζει τους ειδικούς είναι αν οι τάξεις θα ανοίξουν σταδιακά, με τη Γ΄ Λυκείου και τους υποψηφίους των Πανελλαδικών Εξετάσεων να προηγούνται ή αν θα ληφθεί απόφαση για «οριζόντιο» άνοιγμα όλων των τάξεων.

Σύμμαχος των ειδικών, άλλωστε, θα πρέπει να θεωρούνται τα επιδημιολογικά δεδομένα, καθώς δεν παρατηρείται έκρηξη των κρουσμάτων και των εισαγωγών στα νοσοκομεία μετά τις εορτές.

Δυσκολίες στο «σταδιακό» άνοιγμα

Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως δήλωσε σχετικά πως «δεν υπάρχει ακόμα εισήγηση των ειδικών για το άνοιγμα γυμνασίων και λυκείων», ενώ για την επιστροφή των μαθητών στις σχολικές αίθουσες «κλιμακωτά», σημείωσε τις αντικειμενικές δυσκολίες. Συγκεκριμένα, εξηγώντας γιατί δεν ξεκινούν μαθήματα μόνο για τους μαθητές της Γ’ Λυκείου τόνισε ότι το ωρολόγιο πρόγραμμα της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης είναι διαφορετικό από το δια ζώσης αλλά οι καθηγητές είναι οι ίδιοι και στις τρεις τάξεις του Λυκείου.

«Είχαμε στην αρχική συζήτηση το άνοιγμα της Γ΄ Λυκείου , απ’ ότι φαίνεται αυτό είναι δύσκολο», δήλωσε σχετικά και ο καθηγητής Παθολογίας Χαράλαμπος Γώγος.

Ο καθηγητής δήλωσε στον ΣΚΑΪ πως το άνοιγμα των σχολείων μπορεί να γίνει σε δύο εβδομάδες αν δεν παρουσιαστεί αύξηση των κρουσμάτων, λόγω της επαναλειτουργίας των καταστημάτων. Άλλωστε, στο επόμενο διάστημα θα γίνει η ανάλυση των δεδομένων από το άνοιγμα του λιανεμπορίου, ώστε να ληφθούν και οι σχετικές αποφάσεις για τα Γυμνάσια και τα Λύκεια της χώρας.

Προϋπόθεση είναι να μην παρατηρηθεί αύξηση των κρουσμάτων την επόμενη εβδομάδα. «Τα σχολεία θα πρέπει να ανοίξουν. Είναι πολύ σημαντικό για τα παιδιά να είναι στα σχολεία», σημείωσε σε παρέμβασή της στο MEGA και η διευθύντρια της Πνευμονολογικής Κλινικής και πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας Μίνα Γκάγκα, εκφράζοντας την αισιοδοξία πως όλες οι τάξεις της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης θα ανοίξουν στις 25 Ιανουαρίου.

Σύψας: Πρώτα η Γ΄ Λυκείου, μετά οι υπόλοιπες τάξεις

Την ανάγκη να γίνεται «ένα βήμα κάθε φορά» τόνισε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής των ειδικών, Νίκος Σύψας, στο πλαίσιο της επαναλειτουργίας των κοινωνικών δραστηριοτήτων.

Γι΄ αυτόν το λόγο, κατά την εκτίμησή του, προέχει το άνοιγμα της Γ΄ Λυκείου από την επόμενη εβδομάδα, ενώ οι υπόλοιπες τάξεις της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης θα ανοίξουν σε δεύτερη φάση.

Τόνισε μάλιστα πως «κάθε μέρα είμαστε σε τεράστια επιφυλακή, γιατί το άνοιγμα σε σχολεία και λιανεμπόριο δεν είναι χωρίς κίνδυνο».

Άνοιγμα σχολείων: Το δίλημμα της επιτροπής

Δημόπουλος: Οι μαθητές δεν διασπείρουν τον κορονοϊό

Η απόφαση για την επαναλειτουργία του εμπορίου και των σχολείων πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης σχετίζεται με την επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα, τονίζει ο καθηγητής Ιατρικής και πρύτανης του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Αθανάσιος Δημόπουλος.

Παράλληλα, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Kontra News, αναφέρει πως σύμφωνα με μελέτες τα παιδιά του νηπιαγωγείου και των δημοτικών σχολείων δεν ευθύνονται για τη διασπορά του κορονοϊού στην κοινότητα, ενώ οι εκπαιδευτικοί δεν διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης σε σχέση με άλλες επαγγελματικές ομάδες.

Σχετικά με την τηλεκπαίδευση, σημειώνει πως μπορεί να αναπληρώσει τα χαμένα μαθήματα, ωστόσο η δια ζώσης διδασκαλία είναι αναντικατάστατη, ιδίως για τους μαθητές των μικρότερων τάξεων, ως προς την ανάπτυξη κοινωνικών και συναισθηματικών δεξιοτήτων.

Πηγή: alfavita.gr

Η Ομάδα του filologika.gr


Για περισσότερη ενημέρωση για θέματα που αφορούν την εκπαίδευση ακολουθήστε μας στην επίσημη σελίδα μας στο Facebook, και διαβάστε παρόμοια προτεινόμενα θέματα της επικαιρότητας ακριβώς από κάτω

Η Ομάδα του filologika.gr

Για περισσότερη ενημέρωση για θέματα που αφορούν την εκπαίδευση ακολουθήστε μας στην επίσημη σελίδα μας στο Facebook, και διαβάστε παρόμοια προτεινόμενα θέματα της επικαιρότητας ακριβώς από κάτω!