βιβλίο

5 Προτάσεις Βιβλίων για Μικρά και…Μεγάλα Παιδιά!

5 βιβλία για εφήβους και όχι μόνο…

Η καινούργια σχολική χρονιά έχει ήδη ξεκινήσει για τους μικρούς αλλά και τους …μεγάλους μας φίλους και οι υποχρεώσεις είναι πολλές. Παρά τις πολλές υποχρεώσεις που υπάρχουν όμως, δεν θα πρέπει να αμελείται το διάβασμα εξωσχολικών βιβλίων, ειδικά για τα παιδιά, που μόλις μπήκαν στο Γυμνάσιο. Το διάβασμα, θα τους βοηθήσει να βελτιώσουν την ανάγνωσή τους, να οξύνουν το πνεύμα τους και να αυξήσουν την αντιληπτική τους ικανότητα, αφού ένα βιβλίο, ανεξαρτήτως θέματος, τούς ανοίγει την πόρτα ενός κόσμου, ο οποίος είναι γεμάτος με ερεθίσματα. Πάνω από όλα, όμως, θα συνδυάσουν την ψυχαγωγία με τη γνώση, μια γνώση που έχει δύο δρόμους. Αφενός, να τελειοποιήσει τις απορίες τους για την αλήθεια στην ιστορία της ανθρωπότητας και αφετέρου να τους βελτιώσει προσωπικά ωριμάζοντας την σκέψη τους.

Σας προτείνουμε λοιπόν, ενδεικτικά, 5 βιβλία, τα οποία θα ήταν ιδανικά για έναν έφηβο (αλλά και για έναν ενήλικα φυσικά!):

  1. Το ημερολόγιο της Άννας Φρανκ. 

Πρόκειται για πραγματική ιστορία, για το αληθινό ημερολόγιο μιας έφηβης Εβραίας, η οποία έγραψε μεγάλο μέρος του κάτω από απαίσιες συνθήκες πείνας, τρόμου, θανάτου, εγκλωβισμού, ψυχικής πτώσης. Το ημερολόγιο κατακλύζεται από πλήθος έντονων συναισθημάτων ενώ γράφεται κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκόσμιου πολέμου. Παρόλο που η κατάσταση, την οποία μας περιγράφει, δεν έχει καμία σχέση με το δικό μας παρόν, οι σκέψεις της μερικές φορές είναι αντιπροσωπευτικές για την εφηβική ψυχολογία, για την σύγχρονη οικογένεια και ίσως την επίλυση του χάσματος των παραπάνω, μέσω των έμμεσων μηνυμάτων, που έχει την ικανότητα να περάσει αυτό το σπουδαίο, αλλά πάνω από όλα αθώο – και βγαλμένο από μία απρόσωπη εποχή – ύφος.

2.  Η φάρμα των ζώων, Τζορτζ Όργουελ.          

Εκδόθηκε το 1945 και αναφέρεται  με αλληγορικό τρόπο σε μία ιστορία με πρωταγωνιστές…ζώα! Τα ζώα μιας φάρμας, επειδή δεν αντέχουν άλλο την σκληρή και άδικη συμπεριφορά θα ξεσηκωθούν και θα επαναστατήσουν ενάντια στους ανθρώπους. Το μεγαλύτερο μέρος του βιβλίου, αναφέρεται στα τεκταινόμενα μετά την Επανάσταση και στη διαμόρφωση της κοινωνίας των ζώων της φάρμας κατά την ανεξαρτησία τους από τους ανθρώπους. Το βιβλίο είναι συμβολικό και βοηθάει στη διαμόρφωση της συναίσθησης του ποιοι είμαστε, τι αξίζουμε και πως υπάρχουν δικαιώματα, που κανείς δεν πρέπει να καταπατά και να εκμεταλλεύεται. Με δύο λέξεις πρόκειται για ένα “βιβλίο ζωής”, που δεν πρέπει να «γλιστρίσει» από τα χέρια κανενός.

  1. Ένα παιδί μετράει τ’ άστρα, Μενέλαος Λουντέμης.

Μυθιστόρημα που εκδόθηκε το 1956. Παρουσιάζει τον καημό εντός φτωχού παιδιού, του Μέλιου, και τη δίψα του να μάθει γράμματα κάτω από άσχημες και άδικες συνθήκες. Αν και μικρό παιδί, δουλεύει για να ζήσει και το αφεντικό του δεν τον αφήνει να πάει σχολείο, πιστεύοντας πως δεν θα δίνει την απαραίτητη σημασία στη δουλειά του. Ο δάσκαλος, όμως, καταλαβαίνει την θέληση του Μέλιου και του δίνει βιβλία για ανάγνωση με αποτέλεσμα, να ενισχύσει πιο πολύ τον ενθουσιασμό του. Όταν το αφεντικό του θα τον πιάσει να διαβάζει βιβλία, θα του απαγορέψει να βλέπει τον δάσκαλο και ο μικρός Μέλιος από αντίδραση θα φύγει από το μικρό χωριό του και θα πάει στην πόλη, ολομόναχος, για να ξεκινήσει το σχολείο, που τόσο πολύ ποθεί. Εκεί, θα έχει καλές και κακές εμπειρίες, αλλά πάντα μαζί του θα υπάρχει αυτή η ασυγκράτητη επιθυμία να κατακτήσει τον κόσμο μέσω της μόρφωσης.

 

4. Λεμονόδασος, Κοσμάς Πολίτης.

Είναι το πρώτο μυθιστόρημα του σπουδαίου αιολικού συγγραφέα. Γράφτηκε το 1931 και αφηγείται τον έρωτα ανάμεσα σε δύο νέους, τον Παύλο και την Βίργκω. Σ’ αυτό το βιβλίο, είναι σημαντικό, το πόσο όμορφα και διακριτικά πλαισιώνεται ο απόλυτος έρωτας και η διαδρομή ως την ενσάρκωσή του μέσω μιας θλιβερής αλήθειας και του «τέρατος»της πραγματικότητας.

 

 

  1. Μικρή ιστορία του κόσμου, Ernst Gombrich

    Όσο παράξενο κι αν είναι, έχει καταφέρει να στριμώξει την τεράστια ιστορία της ανθρωπότητας σε μία “μικρή ιστορία”. Από την εποχή του λίθου ως την εποχή της πυρηνικής ενέργειας με απίστευτη πειθώ και απλή γλώσσα δίνει σάρκα και οστά σε κάτι, που είναι περίπλοκο στο μυαλό παιδιών και εφήβων. Ακόμη, εκτός από τα περάσματα στις εποχές-σταθμούς, τονίζει τα πιο σπουδαία επιτεύγματα του ανθρώπου και τις προσωπικότητες, που ξεχώρισαν σ’ αυτήν τη μακρά ιστορία.

 

 

 

Ευχαριστούμε την Κατερίνα Καλαμπάκα για την παραχώρηση του άρθρου της.

Η Ομάδα του filologika.gr


Για περισσότερη ενημέρωση για θέματα που αφορούν τα Φιλολογικά μαθήματα ακολουθήστε μας στην επίσημη σελίδα μας στο Facebook.

Η Ομάδα του filologika.gr

Για περισσότερη ενημέρωση για θέματα που αφορούν την εκπαίδευση ακολουθήστε μας στην επίσημη σελίδα μας στο Facebook, και διαβάστε παρόμοια προτεινόμενα θέματα της επικαιρότητας ακριβώς από κάτω!

0
Would love your thoughts, please comment.x