5 Απαραίτητες Συμβουλές Για Πρωτοετείς

5 Απαραίτητες Συμβουλές Για Πρωτοετείς Φοιτητές!

Μην αμφιβάλλεις, τα φοιτητικά χρόνια είναι από τα καλύτερα που θα ζήσεις! Ξεκίνησε λοιπόν να τα ζεις στο μέγιστο, ακολουθώντας αυτές τις 5 απαραίτητες συμβουλές για πρωτοετείς φοιτητές από το filologika.gr!

Τα πρώτα βήματά σου ως φοιτητής

Εντάξει, πέρασες! Οι φίλοι σου είπαν μπράβο, οι γονείς έκλαψαν από ευτυχία που οι κόποι σου και τα χρήματά τους δεν πήγαν στον βρόντο, οι συγγενείς σε κοίταξαν με χαιρεκακίαα –ειδικά αν το δικό τους παιδί δεν πέρασε εκεί που ήθελαν. Και τώρα τι;

Ετοιμάζεσαι για την αιώνια φοιτητική ζωή, αυτή που σου περιγράφουν οι φίλοι και γνωστοί, αυτή που βλέπεις στην Κατερίνα του από πάνω ορόφου και του Γιώργου που μένει απέναντι; Και ποια είναι αυτή;  Ατέλειωτο ξενύχτι με φίλους, ύπνο μέχρι το μεσημέρι και μετά βόλτα για καφέ και ποτό και ό,τι άλλο προκύψει;

Και η σχολή που είναι; Πού είναι αυτή η σχολή για την οποία ξενύχτησες, μάτωσες, έκανες μαύρους κύκλους και τσακώθηκες με τους δικούς σου, έκοψες την καλημέρα σε φίλους (εντάξει κράτησες το Fb, μη γίνουμε και άγριοι απολίτιστοι εν έτει 2016!), έκλαψες μόνος τη νύχτα και ήπιες τρεις καφέδες για να τελειώσεις το κεφάλαιο πριν το διαγώνισμα;

Εντάξει μωρέ… πώς κάνεις έτσι, θα πεις και με το δίκιο σου. Έχεις το δικαίωμα να ξεκουραστείς ως άνθρωπος και συ, τόσα στερήθηκες! Ας μην πας μια μέρα στη σχολή, σιγά τα ωά, ο πρώτος ή ο τελευταίος είσαι που θα χάσει μια μέρα από το πανεπιστήμιο του. Και εξάλλου, Ελλάδα σπουδάζεις… τι τέσσερα τι πέντε χρόνια για να βγεις από τη σχολή και να μπεις στον ΟΑΕΔ….

Αυτές ή παρόμοιες σκέψεις περνάνε από το μυαλό όλων σχεδόν των επιτυχόντων στις Πανελλήνιες, ειδικά αυτών που ο δρόμος τους θα τους φέρει σε μία μεγάλη πόλη με αποτέλεσμα τελικά αντί για τις πολυπόθητες σπουδές να οδηγηθούν σε άλλες ατραπούς…

Για να αποφευχθεί κατά το δυνατόν αυτό το «ζοφερό» ενδεχόμενο συγκεντρώσαμε μερικές συμβουλές για τους νέους φοιτητές (το ξέρουμε είμαστε σπαστικοί, αλλά στο τέλος της χρονιάς που θα χρωστάτε λιγότερα μαθήματα από τους φίλους μας θα μας ευγνωμονείτε).


5 Απαραίτητες Συμβουλές Για Πρωτοετείς

1) Μακριά από κόμματα

Το τραπεζάκι με τα μέλη της φοιτητικής παράταξης αραγμένα στο διάδρομο είναι η πρώτη εικόνα που θα έχεις από τη σχολή σου, ακόμη και πριν την Γραμματεία (ειδικά τώρα που οι εγγραφές γίνονται διαδικτυακά). Μόλις διαβείς το κατώφλι της σχολής όλοι θα σε προσεγγίσουν για να σε προσεταιριστούν. Μην ψαρώσεις! Δήλωσε απολιτίκ, διάβασε λίγο περισσότερο για την πολιτική (όχι τα κόμματα!), και όταν αποφασίσεις τι σου ταιριάζει πήγαινε και βρες τους εσύ. Δε θα σου πουν όχι στα σίγουρα…

2) Τέλειωνε γρήγορα με τα διαδικαστικά

Μη χάνεις χρόνο για ό,τι έχει σχέση με εγγραφές και πράγματα που θα χρειαστείς για το εξάμηνό σου, θα πρέπει να τα βάζεις γρήγορα σε τάξη. Συγγράμματα, πάσο, κωδικοί για Εύδοξο πρέπει να έχουν τελειώσει πριν μάθεις όλα τα φοιτητικά στέκια της πόλης.

3) Δικτυώσου (ψηφιακά)

Δεν εννοούμε να γίνεις κοσμοκαλόγερος, που δεν υπάρχει περίπτωση αφού είσαι φύσει κοινωνικός τύπος… αλλά να βρεις όλες τις ψηφιακές εφαρμογές που θα διευκολύνουν το πέρασμά σου από τα αμφιθέατρα! Συγκεκριμένα:

  • Facebook: Βρες τη σελίδα/ες, γκρουπ, ομάδες κλπ. της σχολής σου και εγγράψου σε όλες. Ποτέ δεν ξέρεις τι θα χρειαστείς, και ποιος θα έχει την απάντηση, οπότε καλό είναι να έχεις εφεδρείες.
  • Blogs: Κανείς δεν έχει όλες τις απαντήσεις για την ύλη, τις εξετάσεις ή τους καθηγητές. Στο διαδίκτυο, λοιπόν, υπάρχουν πολλά blogs φοιτητών που θα σου λύσουν όλες τις απορίες.

4) Βρες παρέες και διεύρυνε τους ορίζοντες σου

Πλέον δεν έχεις την μικρή σου σχολική κοινότητα να σε περιορίζει, καθώς είσαι μέλος μια νέας, σαφώς μεγαλύτερης πανεπιστημιακής κοινότητας, η οποία περιέχει νέους και νέες από όλα τα μέρη της Ελλάδας (και όχι μόνο), έτοιμους να σου προσφέρουν νέες εμπειρίες και απόψεις σχετικά με τη ζωή! Άδραξε την ευκαιρία και κάνε νέες φιλίες, δείξε ενδιαφέρον για κοινωνικές εκδηλώσεις, προετοιμάσου για ένα νέο κεφαλαίο!

5) Πήγαινε στη σχολή και μην χάνεις παράδοση

Η τελευταία από τις 5 απαραίτητες συμβουλές για πρωτοετείς , είναι η σημαντικότερη!

Τα πράγματα που θα ακούσεις στο αμφιθέατρο θα σου είναι χρήσιμα σε μερικά χρόνια και αφετέρου είναι πράγματα που μάλλον δεν έχεις ξανακούσει ποτέ στη ζωή σου.
Αν μάλιστα έχεις περάσει σε θεωρητική σχολή, όσα ακούσεις θα σου χρησιμεύσουν περισσότερο ως ερεθίσματα για περαιτέρω έρευνα παρά για γνώσεις.

Οι καθηγητές του Πανεπιστημίου δεν είναι πάντα κάτι τύποι βουτηγμένοι στη φορμόλη αλλά ενίοτε σφύζουν από ενθουσιασμό και ενεργητικότητα και θα σε βοηθήσουν πραγματικά να μάθεις.
Η παρακολούθηση μαθημάτων και η παραμονή στη σχολή για μερικές ώρες δεν είναι και συνώνυμο της καταστροφής… εξάλλου η μέρα έχει 24 ώρες!


Μην αφήσεις να χαθεί ο κόπος που κατέβαλες τα τελευταία χρόνια για μερικούς καφέδες παραπάνω! Ακολουθώντας αυτές τις 5 απαραίτητες συμβουλές για πρωτοετείς φοιτητές, είναι σίγουρο πως θα δημιουργήσεις τις προϋποθέσεις για μία δημιουργική, όμορφη φοιτητική ζωή!

 

Καλή αρχή από την Ομάδα του filologika.gr!

 

Διαβάστε ακόμη!

7+1 Απαραίτητες Εφαρμογές Για Φοιτητές

Η Ομάδα του filologika.gr

Για περισσότερη ενημέρωση για θέματα που αφορούν την εκπαίδευση ακολουθήστε μας στην επίσημη σελίδα μας στο Facebook, και διαβάστε παρόμοια προτεινόμενα θέματα της επικαιρότητας ακριβώς από κάτω!

0
Would love your thoughts, please comment.x