16+1 Συμβουλές για Άριστη Επανάληψη πριν τις Εξετάσεις

16+1 Συμβουλές για Άριστη Επανάληψη πριν τις Εξετάσεις

Μπορεί τα σχολεία να έκλεισαν προσωρινά αλλά οι πανελλαδικές πλησιάζουν, αποτελούν μόνιμη κουβέντα σε κάθε σπίτι υποψηφίου με γονείς τρελαμένους από την αγωνία τους και μαθητές πελαγωμένους για το πώς θα διαχειριστούν τον χρόνο και την ύλη αυτό το τελευταίο διάστημα.

Πάρτε μια μικρή ανάσα, σκεφτείτε πως φέτος έχετε 20% τουλάχιστον μειωμένη ύλη σε κάθε μάθημα (εκτός από τα Νέα Ελληνικά) κι ακολουθείστε τις οδηγίες προς ναυτιλλομένους!

Οδηγός για survivors στις εξετάσεις

1. Παρ’ το απόφαση και βάλε στόχο

Δύο μήνες έμειναν, οι πιο καθοριστικοί, οι πιο κουραστικοί, αυτοί που αν οργανωθείς σωστά, θα καθορίσουν το 50% της επιτυχίας σου.

Μην αναβάλεις το διάβασμα. Έπρεπε να είχες ξεκινήσει ήδη από χθες.

Βάλε στόχο τις σχολές που σε ενδιαφέρουν και κάνε focus εκεί.

2. Βρες ένα μέρος κατάλληλο για μελέτη

Προτίμησε να διαβάζεις σε έναν συγκεκριμένο χώρο κάθε φορά και μην περιφέρεσαι από δωμάτιο σε δωμάτιο.

Ο ιδανικός χώρος είναι το γραφείο σου που βρίσκεται στο τακτοποιημένο, ευάερο και ευήλιο δωμάτιό σου.

3. Μην αποδιοργανώνεσαι

Κλείσε κινητά και laptop και κράτα τα μακριά από το δωμάτιό σου την ώρα που διαβάζεις.

Θυμήσου πως κάθε ήχος των μέσων κοινωνικής δικτύωσης σε απομακρύνει αυτομάτως και από μία σχολή!

4. Κάνε χρονοδιάγραμμα

Αν είσαι οργανωτικός τύπος, μπορείς να κάνεις ακριβές χρονοδιάγραμμα, χωρίζοντας την ύλη σε μέρες και καθορίζοντας τι πρέπει να διαβάσεις κάθε φορά.

Αν πάλι δεν είσαι τόσο οργανωτικός, μπορείς απλώς να γράψεις σε μια λίστα τα κεφάλαια που πρέπει να μάθεις και να σβήνεις όποια διάβασες.

Σε κάθε περίπτωση προσπάθησε το πλάνο σου να είναι ρεαλιστικό, ώστε να μπορείς να το τηρείς.

5. Επανάληψη, επανάληψη και πάλι… επανάληψη

Σίγουρα έχεις βαρεθεί να το ακούς. «Επανάληψη μήτηρ μαθήσεως». Έλα, όμως, που ισχύει. Όσο περισσότερες φορές κάνεις επανάληψη μια ενότητα τόσο καλύτερα θα την αφομοιώσεις κι αυτό θα σε οδηγήσει στην επιτυχία.

6. Κοιμήσου νωρίς το βράδυ και ξύπνα νωρίς το πρωί.

Φρόντισε να κοιμάσαι νωρίς το βράδυ (κράτα τα ξενύχτια για τη φοιτητική ζωή) για να ξυπνάς ευδιάθετος και ακμαίος την επόμενη μέρα (απαραιτήτως πρέπει να έχεις ξυπνήσει μέχρι τις 9.00).

Οι πρωινές ώρες είναι κατάλληλες για τα πιο θεωρητικά μαθήματα (π.χ. Ιστορία, Κοινωνιολογία, Βιολογία ή θεωρία Μαθηματικών.) Όσο περνάει η ώρα και βραδιάζει, ασχολήσου με πηγές στην Ιστορία, παράλληλα κείμενα στα Αρχαία ή ασκήσεις σε Βιολογία, Μαθηματικά, Φυσική ή Χημεία.

Ξεκίνα το πρωί από αυτά που νομίζεις πως δεν ξέρεις πολύ καλά ή σου φαίνονται πιο δύσκολα και συνέχισε το απόγευμα με την ύλη που ήδη κατέχεις.

7. Σημείωσε τα σημαντικά

Αποτελεσματικές Τεχνικές Μελέτης postit

 Αν δεν το έχεις κάνει ήδη όλη τη χρονιά, ξεκίνα τώρα.

  • Υπογράμμισε τα πιο σημαντικά (ασχέτως αν πρέπει να τα μάθεις όλα), βοηθάει πολύ στην τελική επανάληψη.
  • Χρησιμοποίησε μαρκαδόρους υπογράμμισης και π.χ. στο μάθημα της Ιστορίας όρισε ένα χρώμα για τους ορισμούς, ένα άλλο για τις ημερομηνίες κι ένα τρίτο για τα ονόματα.
  • Επίσης μπορείς να γεμίσεις τους τοίχους με post-it χαρτάκια με βασικούς τύπους των θετικών μαθημάτων ή συνοπτικούς χρονολογικούς πίνακες για την Ιστορία.

8. Γίνε δάσκαλος

Βρες κάποιον πρόθυμο ακροατή (συνήθως είναι η ελληνίδα μάνα!) και προσπάθησε να του λες κάθε μέρα κάποιες σελίδες Ιστορία, Κοινωνιολογία ή Βιολογία.

Κι εδώ πρέπει να δουλέψεις με πρόγραμμα. Φυλλομέτρησε τις εντός της ύλης σελίδες και κάνε ένα πλάνο πόσες πρέπει να λες τη μέρα, ώστε να έχεις πει όλο το βιβλίο μέχρι τέλη Μαΐου. Όσα δεν ξέρεις πολύ καλά, σημείωσέ τα και μην προχωράς στα επόμενα, αν δεν έχεις μάθει τέλεια τα προηγούμενα.

9.Βρες έναν φίλο με τον οποίο θα γίνετε Χιώτες

Γιατί νομίζεις πως οι Χιώτες πήγαιναν δυο-δυο; Όταν έχεις υποστήριξη, όταν ξέρεις πως και ο άλλος συμπάσχει εμπράκτως, όλα γίνονται πιο εύκολα.

Συνεννοήσου με τον φίλο σου ποια μαθήματα θα διαβάζετε σε καθημερινή βάση κι επικοινωνείτε δύο φορές τη μέρα για να επιβεβαιώνετε την πορεία της μελέτης.

Με τον τρόπο αυτό θα αλληλοϋποστηρίζεστε ψυχολογικά, θα λύνετε τυχόν απορίες και κυρίως θα αλληλοτροφοδοτείτε την επιθυμία για τον τελικό στόχο.

10. Κάνε διαλείμματα

Ένα ξεκούραστο μυαλό είναι ένα μυαλό που θυμάται καλύτερα.

Να εντάξεις στο χρονοδιάγραμμά σου συχνά μικρά διαλείμματα περίπου κάθε μία ώρα. Δέκα λεπτά είναι αρκετά για να οξυγονωθεί ο εγκέφαλος, ν’ αλλάξει παραστάσεις και να συνεχίσεις δυναμικά το διάβασμα.

11. Βρες έναν τρόπο εκτόνωσης     

Μη νομίζεις πως για δύο σχεδόν μήνες από τώρα θα είσαι ο μαθητής που θα είναι διαρκώς σκυμμένος πάνω από τα βιβλία του.

Μέσα στη μέρα κάνε ένα μεγάλο διάλειμμα (περίπου μιας ώρας) και βγες για έναν περίπατο (μην ξεχάσεις να στείλεις sms) ή άκου δυνατά μουσική ή χόρεψε (επιτρέπεται να ανοίξεις για λίγο το TikTok).

12. Μίλα με τους καθηγητές σου

Ίσως είναι τα άτομα που σε καταλαβαίνουν περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο σε αυτή τη φάση. Είναι οι συνοδοιπόροι σου στο απαιτητικό αυτό ταξίδι. Είναι τα άτομα που «δίνουν» πανελλαδικές κάθε χρονιά, άρα έχουν εμπειρία, ξέρουν να σε καθοδηγήσουν σωστά. Μίλα μαζί τους, συμβουλέψου τους, η ψυχολογική τους στήριξη στην παρούσα φάση είναι καθοριστική για σένα.

13.Ζήτα βοήθεια από την οικογένεια

Έχεις ακούσει το γνωστό «Φέτος δίνουμε πανελλήνιες»; Μη γελάς. Όλοι μαζί δίνετε… γονείς, αδέρφια, παππούδες, γιαγιάδες… Κι επειδή όλοι ζείτε τη φετινή χρονιά έντονα, ζήτα τη βοήθειά τους. Κάποιος μπορεί να σου κρατάει το βιβλίο, κάποιος άλλος να σου ετοιμάζει χυμούς και σνακ, άλλος να σε ενθαρρύνει να συνεχίσεις και όλοι μαζί να κάνουν ησυχία και να σε βοηθούν όταν αγχώνεσαι.

14. Δεν υπάρχουν SOS θέματα

Το έχεις μάθει τόσα χρόνια. Τα sos είναι η έσχατη λύση για τις προαγωγικές εξετάσεις των άλλων τάξεων, όχι για τις πανελλαδικές. Προσπάθησε να έχεις μια συνολική εικόνα της ύλης. Ακόμα κι αν δεν προλαβαίνεις να μάθεις τα πάντα πολύ καλά, κάνε τα τουλάχιστον κάποιες αναγνώσεις. Μην υποτιμάς κανένα θέμα και μην αφήνεις στο περιθώριο θέματα προηγούμενων ετών. Αποδεδειγμένα τα θέματα επαναλαμβάνονται.

Φέτος δώσε κάπως μεγαλύτερη σημασία στις καινούριες ενότητες που προστέθηκαν στην ύλη, χωρίς βέβαια κάποιος να σου εγγυάται ότι θα μπουν θέματα από εκεί.

15. Το «άριστα» κρύβεται στο ψυγείο

Σωστή Διατροφή στο Διάβασμα filologika.gr

Η διατροφή σου, τόσο πριν όσο και κατά τη διάρκεια των εξετάσεων, θα πρέπει να είναι ισορροπημένη. Δεν είναι καιρός ούτε για δίαιτες ούτε για διατροφικές υπερβολές.

Αυτό σημαίνει πως επιβάλλεται να τρως υγιεινά και μικρά γεύματα.

  • Ξεκίνα με ένα καλό πρωινό που θα περιλαμβάνει σίγουρα ένα ποτήρι φυσικό χυμό, δημητριακά και ξηρούς καρπούς.
  • Φάε κάτι ελαφρύ γύρω στις 12.00 για να μην πεινάς πολύ το μεσημέρι.
  • Το μεσημεριανό σου πρέπει να είναι ελαφρύ και συνάμα θρεπτικό. Αμέσως μετά από ένα γεύμα και για όσο διάστημα διαρκεί η πέψη, η διαύγεια και η οξύνοια του νου μειώνονται αισθητά και αυξάνεται η υπνηλία. Αυτό πρέπει να το θυμάσαι ιδίως τις δύσκολες μεσημεριανές ώρες και προτού γράψεις ένα διαγώνισμα.
  • 1-2 φορές την εβδομάδα είναι καλό να καταναλώνεις όσπρια, καθώς αποτελούν πολύ καλό συνδυασμό υδατανθράκων και πρωτεΐνης και σπανιότερα κόκκινο κρέας, που επιβαρύνει τη νοητική λειτουργία. Ακόμη η πρόσληψη Ω3 λιπαρών οξέων (ψάρια, ξηροί καρποί, θαλασσινά) μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση της σωστής πνευματικής λειτουργίας αλλά και να ανεβάσει τη διάθεση. Όσο για το άγχος μπορεί να αποφευχθεί καταναλώνοντας αντιοξειδωτικές τροφές (φρούτα, λαχανικά, χυμοί).

Σοκολάτα

Η μοναδική ατασθαλία που μπορείς να κάνεις είναι να τρως δύο μπάρες σοκολάτας κάθε μέρα (κατά προτίμηση μαύρη). Βοηθάει τη μνήμη και τη συγκέντρωση, προσφέρει ευεξία και αποτελεί ιδανικό superfood πλούσιο σε αντιοξειδωτικά.

16. Όχι υπερβολικό, ατελείωτο διάβασμα

Γιατί θα κλατάρεις και θα έχεις τα αντίθετα αποτελέσματα. Εκτός φυσικά αν δεν έχεις διαβάσει καθόλου τα προηγούμενα… έντεκα σχολικά σου χρόνια, οπότε προσπαθείς να μαζέψεις τα ασυμμάζευτα.

17. Σκέψου το καλοκαίρι που σε περιμένει!

Έρχονται στιγμές που λες «δεν μπορώ άλλο», που πελαγώνεις, που νιώθεις ότι θες να τα παρατήσεις. Ηρέμησε και αναλογίσου πόσο έχεις προσπαθήσει για αυτό, ότι θα περάσει γρήγορα και ότι τώρα είναι το διάστημα που πρέπει να φορτσάρεις.

Και μετά… διακοπές στην Πάρο με τους κολλητούς σου, ύπνος μέχρι το μεσημέρι και φοιτητική ζωή!

 

Η ομάδα του filologika.gr 


Για περισσότερη ενημέρωση για θέματα που αφορούν την προετοιμασία για τις Πανελλήνιες Εξετάσεις ακολουθήστε μας στην επίσημη σελίδα μας στο Facebook.

Η Ομάδα του filologika.gr

Για περισσότερη ενημέρωση για θέματα που αφορούν την εκπαίδευση ακολουθήστε μας στην επίσημη σελίδα μας στο Facebook, και διαβάστε παρόμοια προτεινόμενα θέματα της επικαιρότητας ακριβώς από κάτω!

0
Would love your thoughts, please comment.x